c S

Izrael odobril gradnjo še 3000 domov za judovske naseljence

01.02.2017 15:23 Jeruzalem, 01. februarja (STA) - Izraelska vlada je v torek zvečer odobrila gradnjo še 3000 novih domov za judovske naseljence na Zahodnem bregu. Gre za že četrto tovrstno odobritev v manj kot dveh tednih od prisege novega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Obenem so danes oblasti začele tudi izselitev prebivalcev judovske naselbine, ki stoji na zasebnem palestinskem zemljišču.

Od Trumpove inavguracije 20. januarja je Izrael odobril gradnjo 566 naselitvenih enot na treh območjih vzhodnega Jeruzalema in oznanil gradnjo 2500 domov na Zahodnem bregu. V četrtek minuli teden so nato izraelske oblasti dokončno odobrile gradnjo še 153 domov v vzhodnem Jeruzalemu.

Nove gradnje so bile do nedavnega zamrznjene zaradi pritiska prejšnje ameriške administracije predsednika Baracka Obame, ki je opozarjala, da bi tovrstno početje lahko vodilo v propad pogajanj o oblikovanju dveh držav. Trump pa je po drugi strani obljubil močno podporo Izraelu in njegovi predstavniki v nasprotju s predhodno administracijo niso izrazili nasprotovanja ob napovedih novih gradenj.

"Gradimo in še naprej bomo gradili," je minuli teden dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Kot je dodal, v Trumpovem predsedovanju vidi "veliko priložnost", medtem ko je bil Izrael v času Obamovega vodenja ZDA pod "velikim pritiskom" tako glede naselbin kot Irana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem pa so danes izraelske oblasti v skladu z odločitvijo sodišča začele z izselitvijo prebivalcev naselja na Zahodnem bregu, ki stoji na zasebnem palestinskem zemljišču. Naselje Amona s približno 280 prebivalci leži severovzhodno od Ramale, sodišče v Jeruzalemu pa je odločilo, da ga je treba izprazniti do 8. februarja.

V naselje je danes prispelo več sto policistov, pričakali pa so jih številni nasprotniki izselitve, ki so okrog naselja zažgali pnevmatike. Organizatorji protestov so sicer sporočili, da proti varnostnim silam ne bodo uporabili nasilja, hkrati pa območja ne bodo zapustili po lastni volji.

Kljub temu je med policisti in nasprotniki izselitve prišlo do nasilja, v katerem je bilo po navedbah policije lažje poškodovanih deset policistov. Po poročanju medijev je bil ranjen tudi eden od naseljencev. Več protestnikov je policija aretirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z izselitvijo Amone se končuje več mesecev prizadevanj izraelske vlade, da bi naselje legalizirali.

Mednarodna skupnost judovske naselbine na palestinskih ozemljih ocenjuje kot nezakonite, veljajo pa tudi za največjo oviro mirni rešitvi bližnjevzhodnega konflikta, še piše AFP.