c S

VS ZN poziva k spoštovanju prekinitve ognja v Ukrajini

01.02.2017 15:15 New York/Kijev, 01. februarja (STA) - Varnostni Svet ZN je v torek soglasno pozval k takojšnjemu spoštovanju prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine, kjer je bilo od nedelje v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti ubitih najmanj 16 ljudi, več tisoč ljudi pa je ob hudem mrazu ostalo brez elektrike, ogrevanja ali vode.

V izjavi, ki jo je predlagala Ukrajina in ji Rusija ni nasprotovala, so članice VS ZN izrazile veliko zaskrbljenost nad nevarnim poslabšanjem razmer na vzhodu Ukrajine in posledicami za civilno prebivalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Industrijsko mesto Avdiivka v bližini Donecka je od nedelje prizorišče spopadov, s katerimi želijo separatisti prevzeti oblast od vladnih sil. Po zadnjih podatkih je doslej v spopadih življenje izgubilo najmanj 16 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih.

V spopadih je bila močno poškodovana termoelektrarna, ki zagotavlja električno energijo za mesto s 25.000 prebivalci. Po podatkih Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je brez elektrike, ogrevanja ali vode pri nizkih temperaturah, ki so se spustile do minus 20 stopinj Celzija, ostalo več kot 20.000 ljudi. Po navedbah AFP za zdaj ne kaže, da se bodo razmere kmalu izboljšale.

Gre za najhujše spopade, odkar sta obe strani 23. decembra lani podprli prekinitev ognja.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je zaradi spopadov predčasno prekinil obisk v Berlinu, je izrazil skrb, da se bo intenzivnost spopadov povečala zaradi naklonjenosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa Rusiji. Spopadi so namreč znova izbruhnili po sobotnem telefonskem pogovoru med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je novinarjem dejal, da je Kremelj zelo zaskrbljen in da ima "zanesljive podatke", da so spopade začele Kijevu naklonjene odpadniške enote.

Več mednarodnih organizacij je obe strani že v torek pozvalo k umiritvi spopadov in spoštovanju mirovnega sporazuma iz Minska. Zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine se bo danes v beloruski prestolnici Minsk sešla kontaktna skupina za rešitev ukrajinskega konflikta, v kateri so predstavniki Ukrajine, Rusije in Ovseja.