c S

Le Penova zavrača vračilo denarja Evropskemu parlamentu

01.02.2017 11:16 Bruselj/Pariz, 01. februarja (STA) - Predsednica francoske Nacionalne fronte in kandidatka za francosko predsednico Marine Le Pen zavrača vračilo 300.000 evrov Evropskemu parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije. Rok za vračilo denarja, ki po trditvah parlamenta ni bil pravilno porabljen, se je iztekel v torek. Le Penova trdi, da je žrtev politično motiviranega maščevanja.

Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je ugotovil, da je Le Penova porabljala evropski denar za plače asistentov za sodelavca Nacionalne fronte Thierryja Legierja in Catherine Griset, ki sta delala za stranko v Franciji. Ta institucija je zato zahtevala, naj evropska poslanka parlamentu do 31. januarja vrne 300.000 evrov, do konca februarja pa še skoraj 42.000 evrov.

Evropski parlament trdi, da ne gre za kazen, ampak povračilo sredstev. Če denarja ne bo vrnila, ji bo parlament vsak mesec odtrgal del poslanske plače in dodatkov, ki po navedbah medijev skupno znašajo okoli 11.000 evrov.

Francosko sodstvo je preiskavo primera začelo v začetku januarja.

Le Penova bo sicer spomladi zastopala skrajno desnico na francoskih predsedniških volitvah, obeta pa se ji uvrstitev v drugi krog. V nedeljo objavljena anketa časnika Le Figaro kaže, da bi Le Penova v prvem krogu aprila dobila največ, okoli 25 odstotkov glasov. V drugem krogu bi Le Penova prepričljivo izgubila, ne glede na to, ali bi bil njen nasprotnik kandidat desnice Francois Fillon, ki mu v prvem krogu napovedujejo 22 odstotkov glasov, ali neodvisni kandidat Emmanuel Macron, ki si v prvem krogu lahko obeta 21-odstotno podporo.

Podobne težave, kot jih ima sedaj Marine Le Pen, je imel že njen oče Jean-Marie Le Pen. Tudi od njega je Evropski parlament zahteval povračilo 320.000 evrov, ki bi naj jih porabil za napačno zaposlovanje sodelavcev. Ker Le Pen ni plačal, je Evropski parlament leta 2016 zadržal del njegovih prihodkov.