c S

Računsko sodišče zadovoljno z urejanjem bilanc države

01.02.2017 10:18 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Računsko sodišče je zadovoljno s popravljalnimi ukrepi, ki jih je finančnemu ministrstvu naložilo ob reviziji zbirne bilance stanja državnega proračuna. Manj pa je zadovoljno s popravljalnimi ukrepi, ki jih je posameznim ministrstvom naložilo ob reviziji zaključnega računa državnega proračuna za leto 2015. Zadovoljivih ukrepov niso predložila tri.

Računsko sodišče je oktobra lani zavrnilo izrek mnenja o zbirni bilanci stanja državnega proračuna na dan 31. december 2015, saj ni moglo pridobiti zadostnih in ustreznih dokazov za potrditev stanj na vrsti postavk za posle, ki jih v imenu in za račun države vodita javni sklad za nasledstvo in SID banka.

Od ministrstva za finance je zato zahtevalo predložitev odzivnega poročila s popravljalnimi ukrepi, kar je to tudi storilo. Kot zdaj ugotavljajo revizorji, je ministrstvo predložilo ustrezne rešitve za evidentiranje poslovnih dogodkov pri obeh ustanovah.

S popravljalnimi ukrepi, ki jih je posameznim ministrstvom naložilo ob reviziji zaključnega računa državnega proračuna za leto 2015, pa je računsko sodišče zadovoljno le deloma. Zadovoljivih popravljalnih ukrepov niso predložila tri ministrstva, s čimer so kršila obveznost dobrega poslovanja.

Računsko sodišče je v julija lani objavljenem revizijskem poročilu izreklo zaključnemu računu predlanskega proračuna mnenje s pridržkom. Ugotovilo je namreč napake pri izkazovanju prejemkov in izdatkov proračuna ter neskladja s predpisi pri njegovem izvrševanju.

Podobne napake se ponavljajo vsako leto, zato računsko sodišče že od revizije državnega proračuna za leto 2010 vsako leto vladi predlaga popravek zaključnega računa, česar pa doslej ni še nikoli storila. DZ je kljub temu novembra lani zaključni račun proračuna za leto 2015 potrdil.

Medtem je računsko sodišče ocenilo popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Večinoma je bilo z njimi zadovoljno, izjema so ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.