c S

Članice EU danes o podaljšanju nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo

01.02.2017 09:22 Bruselj, 01. februarja (STA) - Članice EU bodo danes v Bruslju obravnavale predlagano trimesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem prostoru, tudi na meji med Slovenijo in Avstrijo. Slovenija temu odločno nasprotuje, saj po njeni oceni ni razloga za ta ukrep, in poskuša zbrati zadostno podporo za zavrnitev podaljšanja.

Predlog Evropske komisije za trimesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengnu, tudi na slovensko-avstrijski meji, bodo danes obravnavali veleposlaniki članic pri EU, so za STA povedali pri malteškem predsedstvu.

Slovenija podaljšanju na njeni meji z Avstrijo ostro nasprotuje. Na neformalnem zasedanju notranjih ministrov EU minuli teden na Malti je opravila obsežne neformalne pogovore o tem vprašanju in pozvala k politični razpravi.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga je konec minulega tedna v Valletti povedal, da je razumevanje za slovenske argumente veliko in da je med članicami tokrat več nezadovoljstva s predlaganim podaljšanjem kot v preteklosti.

Odločitev je treba sprejeti do 11. februarja, ko se izteče veljavnost sedanjega nadzora in naj bi začelo podaljšanje veljati. Do takrat ni predvidenega zasedanja notranjih ministrov, tako da naj bi odločitev sprejeli na veleposlaniški ravni.