c S

Pisava dokazuje, da je Walesa pomagal poljski tajni policiji

01.02.2017 09:10 Varšava, 31. januarja (STA) - Poljski Inštitut za nacionalni spomin (IPN), ki na Poljskem preganja zločine iz obdobja komunizma in časa nacistične okupacije Poljske, je danes potrdil, da analiza pisave dokazuje, da je nekdanji vodja poljskega sindikata Solidarnost Lech Walesa v 70. letih minulega stoletja sodeloval s tajno policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IPN je potrdil, da je Walesa podpisal dogovor o sodelovanju s tajno policijo in njena potrdila o plačilu. "Ni več dvoma," da je bil danes 73-letni Walesa v času komunizma sodelavec poljske tajne policije, je danes novinarjem dejal predstavnik IPN Andrzej Pozorski.

Walesa, ki je bil po koncu komunizma predsednik Poljske, se z očitki, da je bil v času komunizma sodelavec poljske tajne policije, sooča od lani. Takrat je IPN od vdove enega od poljskih komunističnih notranjih ministrov zasegel do takrat neznane tajne policijske dosjeje. V njih je bil tudi dogovor o sodelovanju s tajno policijo, podpisan z Lech Walesa in njegovim domnevnih vzdevkom Bolek.

Walesa, ki je eden od soustanoviteljev poljskega sindikata Solidarnost, sodeloval pa je tudi pri pogajanjih za miren konec komunističnega režima na Poljskem leta 1989, je v nedeljo ponovno zatrdil, da so očitki na njegov račun laž. Je pa lani priznal, da je naredil napako, ko je med enim od številnih zasliševanj v komunističnih časih podpisal nek list za tajno policijo.

Na današnje navedbe IPN se ni odzval, saj je na poti na srečanje Nobelovih nagrajencev v kolumbijsko Bogoto, je pa njegov predstavnik, odvetnik Jan Widacki za poljske medije dejal, da "primer danes še ni zaključen" in da bi lahko zahtevali novo analizo pisave.

Pozorski je danes še povedal, da so analizo pisave izvedli forenzični strokovnjaki iz Krakova, ki so primerjali pisavo na dokumentih poljske tajne policije z Walesovo pisavo na vlogah za potni list, osebno izkaznico in vozniško dovoljenje. Walesa je zavrnil, da bi sam posredoval primerke svoje pisave. Dodal je, da IPN nima nobenega namena, da bi Waleso izbrisali iz zgodovine Poljske.

Walesa velja za enega od očetov poljske demokracije. Kot vodja sindikata Solidarnost je bil eden glavnih nasprotnikov komunističnega režima in borec za človekove pravice. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah na Poljskem izvoljen za prvega predsednika države (do 1995). Leta 1983 je prejel Nobelovo nagrado za mir. Poljaki imajo glede njenega mešane občutke. Njegov boj proti komunističnemu režimu je deležen širokega spoštovanja, zaradi svojih bojevitih in izključevalnih izjav v času predsednikovanja pa je pri številnih postal predmet prezira, še navaja AFP.