c S

Odbor DZ ni podprl predloga za polno uskladitev pokojnin

01.02.2017 09:07 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Odbor DZ za finance danes ni podprl predloga novele zakona o uravnoteženju javnih financ, ki sta ga vložili poslanki iz poslanske skupine NP Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. Po predlogu stranke Zavezništvo bi že letos zagotovili polno uskladitev pokojnin in izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem.

Za predlog je glasovalo sedem poslancev, proti pa jih je bilo 11.

"Pokojnine niso socialni transfer. V predlogu gre za to, da upokojenci dobijo, kar si zaslužijo," je dejala Bon Klanjščkova. V času krize so upokojenci po njenih besedah veliko prispevali k stabilizaciji javnih financ.

Za izvajanje predlagane novele bi bilo potrebnih 42,4 milijona evrov, vendar ta sredstva niso predvidena, so opozorili na ministrstvu za finance. Najprej bi bilo treba po njihovih navedbah pogledati finančne možnosti pokojninske blagajne, ki pa jih zdaj ni.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je zagotovil, da se vlada zaveda položaja upokojencev, zlasti tistih z nizkimi pokojninami. Glede na to je pripravila predlog novele pokojninskega zakona, po katerem bo najnižja pokojnina za upokojence s 40 leti pokojninske dobe 500 evrov.

Poslanka SMC Vojka Šergan je dejala, da je zakonski predlog v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu. Sicer pa se sredstva za pokojnine glede na leto 2015 povečujejo. Glede na to, da se gospodarska rast zvišuje in brezposelnost pada, je izrazila prepričanje, da se bodo sredi leta pogovarjali tudi o letnem dodatku za vse upokojence.

Uroš Prikl iz DeSUS je spomnil, da je na koalicijski ravni že usklajen dogovor, po katerem bodo letos prejeli letni dodatek vsi upokojenci in ne več le tisti s pokojnino do 750 evrov. To je zapisano tudi v koalicijski pogodbi, je spomnil. Vendar pa je za to treba po njegovem opozorilu pripraviti ustrezne pravne podlage.

"Če bi pokojninsko blagajno dokapitalizirali tako kot DUTB in SDH, ne bi bilo nobenih težav. Kar naenkrat bi država začela delovati normalno," je dejal Janko Veber iz SD. Po njegovih besedah na eni strani ni sredstev za pokojnine, po drugi strani pa "denar odteka nekontrolirano".

Andrej Šircelj iz SDS je vprašal, kaj ima vlada proti upokojencem. Po njegovem mnenju bi si morala postaviti prednostne naloge in zagotoviti sredstva za upokojence. Gre le za tisto, kar jim pripada po osnovnem zakonu, je poudaril.

Jože Horvat iz NSi je ob opozorilu ministrstva za finance glede nujnosti spoštovanja zakona o fiskalnem pravilu dejal, da se ta zakon sploh ne izvaja, ker še ni fiskalnega sveta. Sicer pa bi se morala pokojninska reforma po njegovih besedah začeti v gospodarskem sektorju. "Brez močnega gospodarstva ne bo človeka vrednih pokojnin," je zatrdil.

Tudi v ZL so izrazili podporo predlagani noveli. Ko je gospodarska rast, je treba najprej poskrbeti za ranljive skupine, je dejal Luka Mesec. Po njegovi oceni ni razlogov, da ne bi mogli najti sredstev za izvajanje predlagane novele.