c S

Dolgoletne zaporne kazni za odgovorne za železniško nesrečo v Italiji leta 2009

01.02.2017 08:28 Firence, 31. januarja (STA) - Sodišče v italijanski Lucci je danes po sedmih letih in sedmih mesecih po železniški nesreči leta 2009 v toskanskem obalnem mestu Viareggio odgovorne za nesrečo obsodilo na dolgoletne zaporne kazni. Dva nekdanja vodilna predstavnika italijanskih železnic so obsodili na sedem let zapora. Med obsojenimi so tudi avstrijski in nemški državljani.

29. junija 2009 je v bližini železniške postaje Viareggio v Toskani iztiril tovorni vlak, pri tem so eksplodirali vagoni z gorivom. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta v središču mesta povzročila veliko opustošenje. Umrlo je 32 ljudi. Vzrok za iztirjenje vlaka naj bi bila razpoka na kolesu enega od vagonov. To je bila najhujša železniška nesreča v Italiji v več kot 20 letih.

Med obsojenimi je nekdanji direktor italijanskih železnic (RFI) Mauro Moretti. Zanj je tožilstvo zahtevalo 16 let zapora, sodišče pa mu je danes prisodilo sedem let zapora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Moretti je trenutno direktor oboroževalnega koncerna Leonardo Finmeccanica. Obsojen je bil tudi še eden od nekdanjih vodilnih RFI Mario Michele Elia, in sicer na sedem let in šest mesecev zapora.

Obsojena sta bila tudi avstrijska državljana. Gre za vodilna predstavnika podjetja, ki je imelo v lasti vagone, ki so eksplodirali. Tožilstvo je zanju zahtevalo deset oziroma osem let in tri mesece. Sodišče je danes oba obsodilo na devet let zapora. Na zaporne kazni so obsodili tudi šest nemških državljanov in sicer na od osem do devet let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo je obtoženim med drugim očitalo malomarno smrt in povzročitev katastrofalnega požara. Nekateri so bili tudi obtoženi, da so kršili varnostne predpise. Skupno je bilo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa obtoženih 33 ljudi in devet podjetij. Osem obtoženih je sodišče oprostilo krivde. Vsi danes obsojeni imajo še možnost pritožbe.