c S

Priporočilo o ustreznejši ureditvi prevzema pregona s strani zasebnega tožilca po mnenju odbora DZ neprimerno

01.02.2017 08:27 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Odbor DZ za pravosodje je na današnji seji sklenil, da predlog priporočila SDS, s katerim bi DZ vlado in vrhovno državno tožilstvo pozval k ustreznejši ureditvi prevzema pregona s strani zasebnega tožilca po zavrženju ovadbe na tožilstvu, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Po besedah Vinka Gorenaka v SDS priporočilo predlagajo, ker ugotavljajo, da institut, ko lahko zasebni oškodovanec v primeru, da tožilec zavrže ovadbo, sam prevzame pregon, ni urejen primerno. Že osemdnevni rok, ki je določen za to, je po njegovem prekratek.

Po mnenju Gorenaka in SDS je primerna ureditev tega vprašanja toliko bolj potrebna zato, ker je tožilec pri svojem odločanju praktično izenačen s sodnikom, s to razliko, da je nad odločitvijo sodnika še vsaj nekaj višjih sodnih instanc, nad odločitvijo tožilca pa ni nikogar več. "Če tožilec reče, da nekaj ni kaznivo dejanje, je to dokončno," je opozoril.

Po besedah Gorenaka so zato v SDS pripravili tudi predlog sprememb zakona o kazenskem postopku, s katerimi želijo vzpostaviti učinkovito pravno varstvo v primeru zavrženja kazenskih ovadb. Med drugim predlagajo, naj vsako tožilsko odločitev o zavrženju neke ovadbe sopodpisuje in tako potrdi še vodja tožilstva.

Po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča je razprava o tem vprašanju na mestu, a svoj zakonski predlog, ki bi lahko rešil težavo, pripravlja tudi ministrstvo. "Zagotovo je to težava, vendar je treba vsako težavo primerno ovrednotiti in zanjo najti primerno rešitev," je dejal.

Jasna Murgel (SMC) je predlagala, naj odbor priporočilo zavrne, "saj nima neke vsebine in navaja zgolj neke želje".

Večje razprave o priporočilu sicer ni bilo.