c S

Vlada o črpanju evropskih sredstev

01.02.2017 09:36 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Vlada bo danes med drugim obravnavala aktualno stanje na področju koriščenja evropskih sredstev 2014-2020 na področju naložb za rast in delovna mesta, kjer je Sloveniji do leta 2023 na voljo okoli tri milijarde evrov.

Vlada bo med drugim obravnavala poročilo o črpanju evropskih sredstev v obdobju od januarja 2014 do decembra 2016, ki ugotavlja, da so bili do konca leta 2016 vzpostavljeni ključni sistemski pogoji za pripravo posameznih javnih razpisov, javnih pozivov oz. operacij, ki imajo podlago za neposredno potrditev, akreditacija sistema pa omogoča povračila sredstev iz proračuna EU, ki jih do tedaj zalaga državni proračun.

Do konca leta 2016 je bilo v državni proračun povrnjenih dobrih 42 milijonov evrov, Evropski komisiji pa je bil predložen zahtevek za plačilo v višini 47 milijonov evrov, kar je komisija v zadnjih dneh leta tudi že izvršila, kaže gradivo na vladnih spletnih straneh.

Vlada bo obravnavala tudi predlog uredbe o metodologiji priprave in obravnave investicijske dokumentacije na področju državnih cest in javne železniške infrastrukture ter predlog sklepa o določitvi predmetov skupnih javnih naročil za leto 2017.

Ministri se bodo seznanili tudi s tretjim vmesnim poročilom o izvedbi popravljalnih ukrepov za odpravo nesmotrnosti v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča glede ureditve financiranja in delovanja javnih agencij in javnih skladov.