c S

Državni svet danes o vetu na novelo zakona o tujcih

01.02.2017 11:35 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Državni svetniki bodo danes na pobudo skupine svetnikov s prvopodpisanim Samerjem Khalilom odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o tujcih. Predlagatelji so prepričani, da bi imel z izglasovanjem veta DZ priložnost sprejeti izboljšave besedila ali celo namesto novele zakona o tujcih sprejeti ustavno skladnejši zakon o uvedbi izrednega stanja.

DZ je novelo zakona, ki predvideva možnost omejitve vstopa tujcev v državo v času zaostrenih migracijskih razmer, minuli teden sprejel s 47 glasovi za in 18 proti.

Predlagatelji veta v obrazložitvi med drugim navajajo, da je iz postopkovnih razlogov sporen sam proces sprejemanja zakona, saj je bil po eni strani sprejet "na zalogo", hkrati pa po nujnem postopku.

Spomnili so tudi, da sprejeta novela "po mnenju številnih uglednih domačih in tujih pravnih strokovnjakov kot tudi nevladnih in medvladnih organizacij, kot je Svet Evrope, nesorazmerno krši človekove pravice in temeljne svoboščine, še zlasti pravico do azila". Prepričani so tudi, da bi imela uveljavitev omenjene novele nepopravljive zunanjepolitične in mednarodnopravne posledice za Slovenijo in njene interese v mednarodni skupnosti, na kar je opozoril tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je noveli odrekel podporo.

Če bo DS sprejel veto na novelo, bo morala v ponovnem glasovanju v DZ znova dobiti podporo najmanj 46 poslancev.

V zraku je tudi ustavna presoja novele, a še ni jasno, kdo bi jo utegnil vložiti. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo "zakon vsestransko analizirala" ter se na osnovi ugotovitev odločila, ali bo uporabila možnost zahteve za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil. Lahko pa bi se odločila tudi za vložitev pobude ustavnemu sodišču za presojo zakona. Tako bo ravnala v primeru ocene, da je zakon zunaj ustavnih okvirjev in posega v ustavne pravice ter človekove pravice in svoboščine, ki jih zagotavljajo ratificirane mednarodne pogodbe, so za STA pojasnili pri Varuhu človekovih pravic.