c S

TI Slovenija poziva poslance, da poročajo o vplivih in lobističnih stikih v postopku sprejemanja protitobačnega zakona

31.01.2017 17:26 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Transparency International Slovenia (TI Slovenia) je pred sredinim začetkom obravnave predloga zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov na matičnem parlamentarnem odboru pozval poslance, da poročajo o vseh vplivih in lobističnih stikih v postopku sprejemanja zakona, so danes sporočili iz IT Slovenia.

TI Slovenia je prejšnji teden skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija in Campaign for Tobacco Free Kids oznanil pričetek spremljanja postopka sprejemanja novega protitobačnega zakona. Konzorcij nevladnih organizacij si prizadeva osvetliti sprejemanje zakonodaje in redno preverja argumente poslancev DZ in drugih interesnih združenj, ki poskušajo vplivati na vsebino zakona.

S tem namenom TI Slovenia na poslance naslavlja apel o poročanju vseh lobističnih stikov ter prijavi vseh nezakonitih in nedovoljenih vplivov katerega koli akterja, ki vpliva ali poskuša vplivati na postopek sprejemanja omenjenega zakona.

Lobiranje je sestavni del demokracije, saj oblikovalcem politik nudi pomembne informacije in strokovna mnenja o kompleksnih zadevah ter večjo možnost sodelovanja pri odločitvah tistim deležnikom, na katere te odločitve vplivajo, so zapisali.

"TI Slovenia opozarja, da lobiranje predstavlja zakonito vplivanje na odločevalce le, če je transparentno in etično ter v skladu s slovensko zakonodajo, ki ureja področje lobiranja. Med drugim se je velika večina poslancev državnega zbora pred volitvami zavezala vestno poročati o vseh nejavnih vplivih in zagotoviti t.i. zakonodajno sled," pravi generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

"TI Slovenia na podlagi mednarodnih in nacionalnih izkušenj ugotavlja, da je lobiranje in vplivanje tobačne industrije na zakonodajo na evropski ravni pri sprejemanju direktive o tobačnih izdelkih in v državah članicah v postopkih prenašanja te direktive v svoj pravni red pogosto netransparentno," še dodaja Doria.

Z namenom izboljšanja zakonskih predpisov in osvetljevanja zakonodajnega postopka sprejemanja novega protitobačnega zakona, so poslancem poslali Vodnik ravnanja v primeru lobiranja, ki je lahko v pomoč pri identifikaciji lobističnih stikov.

Prav tako jim je za vprašanja in prijavo pritiskov in poskusov nezakonitega vplivanja v postopku sprejemanja zakona na voljo Center za zagovorništvo, informiranje in pravno svetovanje (Center Spregovori!) prek številke 080 39 34 ali preko spletnega obrazca, so še dodali.

Danes je sicer dan brez cigarete. Na Mestni občini Ljubljana so zapisali, da je ta dan posebna priložnost za vsakega, da se odloči za življenjsko spremembo - za življenje brez kajenja. Kajenje in z njim povezane škodljive navade namreč predstavljajo veliko tveganje za zdravje. Ob tem so spomnili, da lahko kontaktne podatke organizacij s programi, kjer lahko poiščejo pomoč pri opuščanju kajenja, dobijo tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana in Lekarni Ljubljana.