c S

Mali delničarji pozivajo guvernerja Banke Slovenije k odstopu

31.01.2017 17:02 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Mali delničarji po razkritju navedb, da je sezname za prenos slabih terjatev z NLB na DUTB sooblikovala Banka Slovenije, guvernerja centralne banke Boštjana Jazbeca pozivajo k odstopu. Čeprav banka vztraja, da je bila njena vloga pri oblikovanju seznamov podporna, pa po njihovem mnenju razkriti zaupni del poročila računskega sodišča kaže drugače.

Po mnenju Društva Mali delničarji Slovenije (MDS) po več kot treh letih od sanacije bank na dan prihajajo dokazi, kako je Banka Slovenije narekovala bankam, katere terjatve se prenašajo na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). "V Društvu MDS pozivamo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, naj nemudoma odstopi," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost in za sredo napovedali novinarsko konferenco.

Enako menijo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), kjer se zavzemajo za njegovo takojšnjo razrešitev. Kot so obrazložili, zaradi "neposredne odgovornosti vodstva Banke Slovenije za enormno oškodovanje državljanov in države". Potrjuje se, da so se pri sanaciji bank ter razlastitvi imetnikov delnic in podrejenih obveznic dogajale številne nepravilnosti, pri katerih je zelo očiten tudi naklep, so dodali.

Računsko sodišče je v reviziji uspešnosti upravljanja z nedonosnimi terjatvami in s pogodbami med začetkom leta 2013 in 2. septembrom 2016, objavljeni sredi lanskega novembra, ugotovilo več nesmotrnosti pri prenosu terjatev iz NLB na DUTB. V poročilu, ki je bilo v tem delu zakrito za javnost, je ugotovilo nesmotrnosti, ki so se nanašale na uvrstitev komitentov na seznam za prenos, način izbora in netransparentnost postopka prenosa itd.

Televizija Slovenija je del zaupnih dokumentov razkrila v ponedeljek, Finance pa danes. Iz njih med drugim izhaja, katere terjatve, s kakšno boniteto in kolikšnim popustom so bile prenešene, kdo je oblikoval oz. sodeloval pri pripravi seznamov.

V Društvu MDS so zahtevo po Jazbečevem odstopu podkrepili z navedbami, da je Banka Slovenije NLB posredovala štiri sezname komitentov, za katere je želela, da jih NLB dodatno uvrsti na končni seznam komitentov za prenos na DUTB ter da je NLB po elektronski pošti od Banke Slovenije prejela končni seznam 293 komitentov za prenos na DUTB. V VZMD pa iz poročila, objavljenega na spletni strani Financ, izpostavljajo, da je končni seznam NLB prejela od Banke Slovenije in da je vrednost ob prenosu predhodno določila Banka Slovenije.

V NLB so navedli, da je bil nabor prenosa terjatev na DUTB pripravljen skladno z zahtevami in merili zakona o ukrepih za stabilnost bank ter Banke Slovenije. Kot so še navedli za Finance, je končne odločitve potrjevala vladna medresorska skupina, ki so jo sestavljali predstavniki ministrstva za finance in Banke Slovenije. Prenosne vrednosti pa so bile v skladu z vladno uredbo o izvajanju ukrepov določene s strani Evropske komisije.

V Banki Slovenije so za časnik pojasnili, da so osnovni seznam terjatev za prenos na DUTB sestavile banke same. Katere terjatve se lahko prenese na DUTB, je podrobneje določila vladna uredba. S ciljem, da so prenosi smiselni z vidika bodočega upravljanja terjatev na DUTB, pa da se je odvil usklajevalni sestanek v Banki Slovenije, na katerem so sodelovale NLB, NKBM in Abanka.