c S

Nekdanja lastnica Hitlerjeve hiše zahteva ustavno presojo

31.01.2017 15:18 Dunaj, 31. januarja (STA) - Nekdanja lastnica hiše, v kateri se je rodil Adolf Hitler, Gerlinde Pommer na avstrijskem ustavnem sodišču zahteva presojo odločitve vlade o razlastitvi. Decembra lani ji je vlada na Dunaju zasegla hišo v avstrijskem Braunauu, ki so jo pred leti želeli celo porušiti, na koncu pa so se odločili, da jo bodo sanirali in namenili za socialno dejavnost.

Pommerjeva je Hitlerjevo hišo oddajala notranjemu ministrstvu, ni pa je želela prodati ali opraviti potrebnih obnovitvenih del.

Sredi lanskega decembra je avstrijski parlament s prepričljivo večino sprejel poseben zakon, s katerim so lastnico hiše razlastili. Vlada je obrazložila, da je bilo nujno sprejeti odločitev in s tem preprečiti, da hiša postane romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev.

Pommerjeva se še ni sprijaznila z razlastitvijo in bo pravico iskala na sodišču, so danes potrdili na avstrijskem ustavnem sodišču. "Ustavno sodišče bo presodilo, ali je zakon veljaven," je za francosko tiskovno agencijo povedal tiskovni predstavnik sodišča Wolfgang Sablating, ki meni, da bo postopek trajal več mesecev.

Odvetnik Pommerjeve Gerhard Lebitsch je zagrozil, da bodo Avstrijo tožili na Evropskem sodišču za človekove pravice, če bodo avstrijski sodniki odločili v prid avstrijske vlade.

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo v lasti skoraj stoletje, v njej pa se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler. Čeprav je v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji s celega sveta redno obiskovali posestvo. Hiša je bila od leta 2011, ko ni bil več veljaven dogovor o najemu med Avstrijo in Pommerjevo, prazna, vlada jo je oddajala za okoli 4800 evrov ljudem s posebnimi potrebami.