c S

Švica bo odpravila prepoved darovanja krvi za homoseksualce in biseksualne moške

31.01.2017 15:07 Ženeva, 31. januarja (STA) - Švica bo 1. julija po 40. letih odpravila prepoved darovanja krvi istospolno usmerjenih in biseksualnih moških, ki pa krvi še vedno ne bodo smeli darovati, če bodo v zadnjem letu imeli spolne odnose. Švica se je za prepoved odločila leta 1977, tako kot še nekatere evropske države, ko so odkrili virus hiv.

Na prepoved se je pritožila Swiss Transfusion SRC, enota Rdečega križa, ki je odgovorna za transfuzijo krvi. Spremembo je odobrila državna agencija za zdravila Swissmedic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Swissmedic je v izjavi za javnost sporočil, da istospolno usmerjeni moški s spolnimi odnosi še vedno tvegajo, da se okužijo z virusom hiv. Dodal je, da so na področju testiranj naredili velik napredek in je veliko lažje zaznati okužbo. Darovalci pa bodo morali iskreno povedati, ali so imeli v zadnjem letu spolne odnose.

Vodja Transfusion SRC Rudolf Schwabe je spremembo označil za "prvo spremembo diskriminacijske uredbe", ki pa je "daleč od perfektne".