c S

Tusk v pismu voditelje članic poziva k enotni Evropi

31.01.2017 15:07 Bruselj, 31. januarja (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pred petkovim vrhom na Malti voditeljem članic poslal pismo, v katerem jih je pozval, naj si prizadevajo za združeno in močno Evropo, ker bo edino tako lahko preživela sedanje težavne čase. "Združeni obstanemo, razdeljeni propademo," je opozoril Tusk.

Vrh v Valetti bo v prvi vrsti posvečen spopadanju z migrantsko krizo v Sredozemskem morju, preko katerega se rekordne množice migrantov prebijajo predvsem proti Italiji. Tusk je pozval k hitremu ukrepanju, zlasti za stabilizacijo Libije, od koder se velika večina migrantov poda na nevarno pot. Mnogi na njej umrejo.

Izredni vrh na Malti pa bodo posvetili tudi pripravam na vrh v Rimu, kjer bo združena Evropa 25. marca slovesno obeležila 60. obletnico Rimskih pogodb, ustanovnih pogodb, ki so vodile v današnjo Evropsko unijo. To je, kot je zapisal Tusk, odlična priložnost za razpravo o prihodnosti unije.

Voditeljem je v posebnem pismu predstavil tudi svoje poglede na prihodnost povezave, ki naj bi, kot je dejal, pomagali pri oblikovanju sklepne deklaracije vrha v Rimu.

"Rim mora biti trenutek našega slavja in enotnosti ter priložnost, da skupaj postavimo vizijo za prihodnja leta," se je zavzel Tusk.

Opozoril je, da je EU sedaj pred najbolj resnimi izzivi od podpisa Rimskih pogodb. Negotova je geopolitična situacija tako v svetu kot v evropski soseščini. "Kitajska je vse bolj samozavestna, zlasti na morju, Rusija nadaljuje agresivno politiko do Ukrajine in svojih sosed, vojne, teror in anarhija vztrajajo na Bližnjem vzhodu in v Afriki, radikalni islam igra vse močnejšo vlogo, nova ameriška administracija daje zaskrbljujoče izjave, vse to pa dela našo prihodnost zelo nepredvidljivo," je zapisal Tusk.

"Prvič v naši zgodovini, v vse bolj multipolarnem zunanjem svetu, je tako veliko ljudi odkrito protievropskih ali v najboljšem primeru evroskeptičnih," je še opozoril in dejal, da EU v še posebej težaven položaj postavlja menjava v Washingtonu, "ki, kot kaže, postavlja pod vprašaj zadnjih 70 let ameriške zunanje politike".

Predsednik Evropskega sveta je opozoril tudi na notranje izzive, "porast protevropskih, nacionalističnih, vse bolj ksenofobnih čustev". "Nacionalni egoizem postaja privlačna alternativa integraciji. Krepijo pa se tudi centrifugalne sile, ki jih spodbujajo napake tistih, ki so jim ideologija in institucije pomembnejše od interesov in čustev ljudi," je še zapisal Tusk.

Kot tretjo grožnjo EU pa je navedel tudi "razmišljanje proevropskih elit". "Upad vere v politično integracijo, popuščanje populističnim argumentom kot tudi dvom v temeljne vrednote liberalne demokracije so še posebej vidni," je dodal.

"V tem svetu napetosti in nasprotovanj potrebujemo pogum, odločenost in politično solidarnost Evropejcev," je pozval Tusk. "Brez tega ne bomo preživeli."

Opozoril je še, da evropske države posamično nosijo majhno težo. "Toda EU ima demografski in gospodarski potencial, ki nas postavlja za enakopravnega partnerja največjim silam," je še dodal Tusk in pozval k enotnosti 27 članic.

"Pokažimo naš evropski ponos. Če se bomo pretvarjali, da ne slišimo opozoril in da ne opazimo odločitev, ki so uperjene proti EU in naši prihodnosti, tudi ljudje ne bodo imeli Evrope več za svojo širšo domovino. Tudi globalni partnerji nas ne bodo več spoštovali," je še opozoril.

"Imejmo pogum in se zoperstavimo retoriki demagogov, ki trdijo, da evropska integracija koristi le elitam, medtem ko običajni ljudje samo trpijo, in da bi države bolje preživele same, ne pa skupaj," je še dodal, pri tem pa opozoril na "tragične lekcije razdeljene Evrope" v zgodovini. "Ne pozabimo najpomembnejših razlogov, zakaj smo se pred 60 leti odločili za združevanje Evrope," je spomnil na zgodovino, ki je pripeljala do obeh svetovnih vojn.

Tusk je pozval k "samozavestnim in spektakularnim korakom", ki bodo dvignili integracijo na novo raven. "Da bi to dosegli, je treba obnoviti občutek zunanje in notranje varnosti, kot tudi socialno-ekonomski položaj evropskih državljanov," je dejal in se zavzel za dokončno utrditev zunanjih meja EU, izboljšanje sodelovanja pristojnih služb za boj proti terorizmu "ter zagotavljanje reda in miru znotraj območja brez meja". Pozval je tudi k povečanju izdatkov za obrambo, okrepitvi skupne zunanje politike.

Opozoril je tudi na vse glasnejše protekcionistične glasove v svetu. Zavzel se je za svobodno trgovino, ki je, kot je poudaril, tudi poštena trgovina. "Trdno moramo braniti mednarodni red, ki temelji na vladavini prava. Ne smemo popustiti tistim, ki želijo oslabiti transatlantske vezi, brez katerih globalni red in mir ne bosta preživela. Spomniti moramo naše ameriške prijatelje na naše lastno geslo - Združeni obstanemo, razdeljeni propademo," je še zapisal Tusk v motivacijskem pismu voditeljem 27 članic EU.