c S

Na nadaljevanju sojenja Petru Vravniku zaslišan izvedenec

31.01.2017 11:54 Slovenj Gradec, 31. januarja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes nadaljevalo sojenje Petru Vravniku, ki je obtožen uboja 33-letnega Martina Rogine na reki Dravi blizu Dravograda 17. julija 2015. Zaslišan je bil izvedenec medicinske stroke Martin Tonin iz Ljubljane, ki je podal mnenje glede poškodb Janka Helbla, ki je bil usodnega dne sopotnik na čolnu.

Obtožnica Vravnika bremeni, da naj bi med vožnjo s čolnom po reki Dravi 17. julija 2015 zvečer po sporu z Rogino slednjega potisnil s čolna. Ko se je ta utapljal, pa naj mu ne bi pomagal, prav tako naj tega ne bi dovolil Helblu. Mrtvega Rogino so iz reke Drave potegnili 20. julija 2015.

Dogajanje je spremljalo popivanje, Helbl, ki trdi, da mu je Vravnik na čolnu grozil, pa naj bi tega dne dobil tudi poškodbe po prsnem košu in desnem očesu, za katere pravi, da mu jih je zadal Vravnik, medtem ko Vravnik navaja, da so Helbla poškodovale veje na obrežju Drave, kamor sta zapeljala s čolnom.

Glede Helblovih poškodb je izvedeniško mnenje podal sodni izvedenec Martin Tonin, ki je bil danes tudi zaslišan. Kot je med drugim povedal v odgovorih na vprašanja, poškodbi prsnega koša in desnega očesa, kot sta razvidni s fotografij, običajno nastaneta kot posledica udarca s topim predmetom, pri čemer pa je bolj verjetna poškodba z brco kot pa poškodba z vejo. Zaradi poškodb je bila po izvedenčevih besedah začasno prizadeta Helblova zunanjost, ni pa bilo okvarjeno njegovo zdravje.

Na vprašanje odvetnika Tomaža Rotovnika, ki Vravnika zastopa po uradni dolžnosti, ali bi lahko poškodba na prsnem košu nastala ob uporabi varnostnega jopiča, pa je izvedenec dejal, da poškodba v primeru, da je bil varnostni jopič zapet, ne bi mogla nastati kot posledica udarca z nogo. Kot je sicer znano s predhodnih zaslišanj, sta v času vožnje s čolnom po reki Dravi razpoložljiva dva rešilna jopiča nosila Vravnik in Helbl, pokojni Rogina pa ga ni imel.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 9. marca, ko bo v na navzkrižnem zaslišanju obtoženi Vravnik imel možnost zastavljanja vprašanj Helblu glede njegovih izpovedb na zaslišanju 26. oktobra lani. Ker Helbl zatrjuje, da zaradi strahu pred Vravnikom ne more biti v istem prostoru kot Vravnik, o čemer je sodišču dostavil tudi medicinsko dokumentacijo, bo glavna obravnava 9. marca potekala prek videokonference. Ta bo izvedena tako, da bo Helbl na drugi lokaciji, Vravnik pa v sodni dvorani.