c S

Trumpove omejitve vstopa v ZDA ne veljajo za uslužbence ZN in Avstralce

31.01.2017 11:41 New York/Canberra, 31. januarja (STA) - Združeni narodi so dobili zagotovila Washingtona, da prepoved vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav, ki jo je uvedel novi predsednik ZDA Donald Trump, ne bodo veljale za uslužbence ZN iz teh držav in bodo lahko prišli na delo na sedež organizacije v New Yorku. Izjemo si je priborila tudi Avstralija.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je v ponedeljek sicer opozoril, da je imelo čez vikend kar nekaj uslužbencev svetovne organizacije težave pri vkrcanju na letala za ZDA. Kasneje je pojasnil, da sicer noben uslužbenec ZN ni bil prizadet zaradi nove Trumpove politike omejevanja vstopa na območje ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je z izvršnim ukazom v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav - Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Uslužbenci ZN, ki prihajajo iz teh držav, imajo posebne vizume - z oznako G4 in bi morali biti izvzeti iz Trumpovega ukaza. Dujarric je kasneje potrdil, da so dobili zagotovila uradnega Washingtona, da te izjeme veljajo in da bodo uslužbenci ZN, ki prihajajo iz teh držav, lahko prišli na delo v New York.

Dujarric je še izrazil upanje, da bo Trumpov ukaz o omejitvah vstopa v ZDA začasen, vendar ni pozval k odpravi omejitev. Bolj konkreten je bil v ponedeljek visoki komisar ZN za človekove pravice Rad Zejd al Husein, ki je Trumpov odlok označil za nezakonitega in neprijaznega. Organizacija Human Rights Watch pa je k odločnemu odzivu pozvala tudi generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, še poroča AFP.

Trumpov ukaz je povzročil proteste in kritike, predvsem pa nemalo zmede, saj ameriški uradniki zavračajo vstop tudi tistim, ki prihajajo iz omenjenih sedmih držav z večinsko muslimanskim prebivalstvom, a imajo dvojno državljanstvo tudi katere izmed drugih držav. Velika Britanija si je v ponedeljek že zagotovila izjemo za tiste svoje prebivalce z dvojnim državljanstvom, ki bodo v ZDA potovali neposredno iz Velike Britanije. Podobno izjemo pa si je izborila tudi Avstralija, je danes sporočil avstralski premier Malcolm Turnbull.

Kot je povedal, se za avstralske državljane, ne glede na njihovo poreklo ali morebitno sporno dvojno državljanstvo, ni spremenilo nič glede njihovega potovanja v ZDA in da za njih ostajajo ista pravila kot doslej. "Dobil sem tudi uradno potrditev Bele hiše," je povedal Turnbull. "Prišla je od svetovalca za nacionalno varnost, generala Michaela Flynna," je še dodal.

Turnbull se je sicer znašel pod pritiskom domače javnosti, ker se ni odzval na Trumpovo odločitev glede omejevanja vstopanja v ZDA, tako kot so se drugi voditelji. "Kot premier Avstralije moram skrbeti za nacionalne interese Avstralije in interese avstralskih državljanov," je v zvezi s tem danes poudaril Turnbull.

"Ko moram dati iskren nasvet, nasvet brez strahu ameriški vladi, naredim to zasebno in ne komentiram javno ameriške notranje politike," je še dodal avstralski premier, hkrati pa napovedal, da bo Avstralija še naprej krepila odnose z ZDA in novo ameriško administracijo.