c S

VS ZN danes o domnevnem preizkusu iranske balistične rakete

31.01.2017 09:27 New York, 31. januarja (STA) - Varnostni svet ZN bo danes opravil nujno razpravo o domnevnem iranskem preizkusu balistične rakete srednjega dometa, potem ko je Bela hiša v ponedeljek sporočila, da imajo podatke, da naj bi Iran minuli konec tedna izvedel ta preizkus.

ZDA so zahtevale nujen posvet, potem ko je izraelski veleposlanik pri ZN Danny Danon pozval VS ZN k ukrepanju, saj da gre za kršitev resolucij ZN ter ogrožanje ne samo Izraela, temveč celotnega Bližnjega vzhoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem bo VS ZN danes razpravljal o razmerah v Siriji.

To je prva zahteva ZDA za posvet VS ZN, odkar je ameriška veleposlanica pri ZN postala Nikki Haley.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je v ponedeljek sporočil, da so izvedeli, da je Iran izstrelil raketo ter dodal, da še preučujejo, za kaj natančno je šlo.

Televizija Fox News je ob sklicevanju na neimenovane ameriške uradnike pred tem poročala, da je Teheran raketo izstrelil v nedeljo iz poligona v bližini kraja Semnan, kakih 200 kilometrov vzhodno od Teherana. Raketa je prepotovala okoli 600 milj, nato pa eksplodirala, je poročala televizija.

Iran v skladu s sporazumom z velesilami, ki je končal spor glede njegovega jedrskega programa, ne bi smel preizkušati balističnih raket, ki bi bile sposobne nositi jedrske konice. Če se bodo te informacije izkazale za resnične, bo to prvi preizkus rakete, ki ga je Iran izvedel po prisegi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Trump, ki je obljubil okrepitev vezi z Izraelom, je sicer kritičen do iranskega jedrskega sporazuma. V ponedeljek so iz Izraela sporočili, da se bo Trump z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem srečal 15. februarja.