c S

Trump odstavil vodjo zvezne agencije za priseljevanje in carine

31.01.2017 08:24 Washington, 31. januarja (STA) - Predsednik Donald Trump je kmalu potem, ko je odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates, v ponedeljek odstavil tudi Daniela Ragsdala, vršilca dolžnosti direktorja zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okvirju ministrstva za domovinsko varnost. Razlog še ni znan.

Ragsdala bo zamenjal dosedanji direktor operacij za odstranjevanje tujcev iz ZDA pri ICE Thomas Homan, nekdanji newyorški policist in mejni agent s 30-letnimi izkušnjami na področju policijskega obravnavanja priseljencev.

Sporočilo o zamenjavi je prišlo iz ministrstva za domovinsko varnost in ne iz Bele hiše, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Ragsdale ostal v službi na položaju Homanovega namestnika.

Drugače pa je bilo z Yatesovo, ki jo je Bela hiša obtožila izdaje ameriške vlade, ker je v ponedeljek vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila naj po sodiščih ne zagovarjajo Trumpovega ukaza o priseljencih in beguncih.

Trump je v soboto za 90 dni prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav v ZDA, za 120 dni vstop vsem beguncem iz vsega sveta in za nedoločen čas vstop beguncem iz Sirije, kar je povzročilo vsesplošni upor po vseh ZDA, sodne izzive in po mnenju pravnih strokovnjakov začetek poti proti ustavni krizi komaj deset dni dni po inavguraciji.

"Nisem prepričana, da je obramba izvršnega ukaza v skladu s svečano zavezo pravičnosti in nisem prepričana, da je izvršni ukaz zakonit," je sporočila Yatesova potem, ko se zvezni tožilci že sami od sebe v soboto in nedeljo niso močno upirali argumentom odvetnikov zaprtih priseljencev po ameriških letališčih, sodišča pa so izdajala prepovedi izgonov priseljencev z veljavnimi dokumenti.

Trump jo je najprej napadel po twitterju, nato pa še odpustil in v ZDA že govorijo o ponovitvi "masakra sobotne noči", ko je predsednik Richard Nixon leta 1973 odpustil posebnega preiskovalca Archibalda Coxa, nakar sta odstopila pravosodni minister in njegov namestnik, kar se je končalo z Nixonovim odstopom v aferi Watergate.

Bela hiša je na položaj vršilca dolžnosti pravosodnega ministra ZDA do senatne potrditve republikanskega senatorja Jeffa Sessionsa na položaj pravosodnega ministra imenovala zveznega tožilca iz Virginije Dano Boenteja. Ta je obljubil, da bo zvesto izvajal Trumpov ukaz o priseljencih in beguncih.

Na položaj zveznega tožilca vzhodnega okrožja Virginije ga je leta 2015 imenoval predsednik Barack Obama potem, ko je danes 62-letni pravnik že več kot 30 let delal v pravosodnem ministrstvu.