c S

Višje sodišče pritrdilo: Imenovanja Fillija za v.d. Pirc Musarjeva ne more izpodbijati

31.01.2017 08:52 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Višje sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega, da Nataša Pirc Musar ne more izpodbijati imenovanja Marka Fillija za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Radiotelevizije (RTV) Slovenija, poroča portal Siol.net. Pirc Musarjeva razmišlja o reviziji.

Zapleti z imenovanjem generalnega direktorja RTV Slovenija se vlečejo že od leta 2014, ko je programski svet najprej izvolil Pirc Musarjevo, nato je bilo zaradi napačne sestave sveta glasovanje razveljavljeno, imenovan pa je bil Filli. Višje delovno in socialno sodišče je po pritožbi Pirc Musarjeve imenovanje Fillija lani razveljavilo.

Na RTV Slovenija so, sklicujoč se na nekatera pravna mnenja, trdili, da Filli resda ni več direktor, a da tudi Pirc Musarjeva ni, saj je bil sklep o njenem imenovanju z dne 8. aprila 2014 naknadno odpravljen, s tem pa tudi njegovi pravni učinki. In da odločba višjega delovnega in socialnega sodišča tega ni spremenila.

Po njihovem tolmačenju je torej javni zavod ostal brez generalnega direktorja, zato je programski svet sprejel 9. maja 2016 na mesto vršilca dolžnosti imenoval Fillija.

Pirc Musarjeva pa je trdila, da iz omenjene sodbe sledi, da je ona generalna direktorica RTV Slovenija, zato se je odločila Fillijevo imenovanje za vršilca dolžnosti sodno izpodbijati.

Sodišče prve stopnje je njeno tožbo zavrglo z obrazložitvijo, da takšnega sklepa ne more izpodbijati, ker nima sodnega varstva. Po pritožbi Pirc Musarjeve pa je temu pritrdilo tudi višje sodišče.

Na RTVS so za STA potrdili, da so bili z odločitvijo višjega sodišča seznanjeni v petek in da sodba pomeni, da je Fillijevo imenovanje za vršilca dolžnosti tako pravnomočno potrjeno.

"Vsi postopki med Natašo Pirc Musar in RTV Slovenija so tako pravnomočno končani," so zapisali za STA.

A to ni nujno res. Pirc Musarjeva je namreč v odzivu za STA navedla, da meni, da gre za pomembno pravno vprašanje, zato, kot je navedla že za Siol, razmišlja o reviziji.

RTV Slovenija je sicer šla po vseh zapletih tudi v nov razpis za generalnega direktorja, a je tudi ta poskus pred tednom dni propadel. Nihče od kandidatov namreč tudi po treh glasovalnih krogih ni dobil podpore večine članov programskega sveta, zato naj bi razpis ponovili. Na zadnji razpis so se prijavili Filli, Uroš Grilc in Igor Rozman. Pirc Musarjeve pa, kot kaže, direktorska funkcija ne zanima več. Tudi, če bi ji sodišče priznalo, da je direktorica ona, naj bi se funkciji odpovedala.

Na RTV Slovenija so sicer zapisali še, da od Pirc Musarjeve doslej niso prejeli "nikakršne uradne zahteve za odškodnino ali kakršnih koli drugih aktivnosti v zvezi s potrditvijo statusa generalne direktorice RTV Slovenija".