c S

London pri ZDA dosegel izjemo za britanske državljane

31.01.2017 08:44 London, 30. januarja (STA) - Velika Britanija je dosegla izjemo za svoje državljane, tudi tiste z dvojnim državljanstvom, pri vstopu v ZDA, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v petek uvedel prepoved vstopa za državljane sedmih muslimanskih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je z ZDA v nedeljo dosegel dogovor, potem ko je prišlo na dan, da prepoved zadeva tudi nekaj znanih Britancev, kot je na primer dvakratni olimpijski zmagovalec Mo Farah, ki nastopa za Veliko Britanijo, medtem ko se je rodil v Somaliji, družino pa ima v ZDA. Tudi v Iraku rojeni poslanec vladne konservativne stranke Nadhim Zahawi je odločitev Trumpa kritiziral in opozoril, da ga zaradi kraja rojstva zadeva prepoved vstopa v ZDA, tako kot tudi njegovo soprogo, čeprav sta britanska državljana.

Prepoved vstopa v ZDA namreč velja za državljane Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije, s tem pa tudi za vse dvojne državljane po svetu z državljanstvom katere od omenjenih držav.

Po Johnsonovem posredovanju je britansko zunanje ministrstvo sporočilo, da bo prepoved veljala samo za tiste posameznike, ki bodo iz omenjenih sedmih držav direktno potovali v ZDA.

"Če ste britanski državljan in boste v ZDA potovali iz drugih držav, npr. Velike Britanije, pa izvršni ukaz za vas ne bo veljal in ne boste podvrženi dodatnim preverjanjem ne glede na vašo narodnost ali kraj rojstva, torej tudi če ste rojeni v eni od omenjenih sedmih državah," so sporočili z ministrstva.

Proteste proti Trumpovi prepovedi sicer danes napovedujejo pred sedežem vlade v Londonu, pa tudi v več mestih po državi. Pristojni parlamentarni odbor mora medtem odločiti, ali bo parlament razpravljal o zahtevi za odpoved za letos napovedanega državniškega obiska Trumpa na Otoku, potem ko se je pod peticijo s to zahtevo podpisalo že 1,2 milijona Britancev in Britank.