c S

Poljska objavila seznam več tisoč nacistov iz Auschwitza

31.01.2017 08:42 Krakov, 30. januarja (STA) - Poljska je danes objavila seznam imen več kot 9000 nacistov, ki so delali v nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. Na spletnih straneh so objavili imena, fotografije in sodbe proti tem nacistom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krakovska podružnica Službe za nacionalni spomin (IPN) je objavila doslej najobsežnejši register te vrste. Kot je povedal predsednik IPN Jaroslaw Szarek, pa je to šele začetek večjega projekta. Do sedaj so skupaj zbrali že skoraj 25.000 imen.

Baza podatkov obsega tudi nekaj podatkov iz drugih koncentracijskih taborišč. Cilj projekta pa je bilo podati odgovor na napačno poimenovanje "poljskih taborišč smrti", je pojasnil Szarek in dodal, da želijo s tem pokazati, kdo so bili zaposleni v Auschwitzu. Zaradi geografske lokacije se veliko nacističnim koncentracijskim taboriščem napačno reče poljski, čeprav so jih upravljali nacisti.

Med podatki je možno najti tudi 350 obsodb proti zaposlenim v taborišču, ki so jih izrekli po vojni.

V nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki so ga zgradili leta 1940, je umrlo najmanj 1,1 milijona ljudi. Med njimi največ Židov ter okoli 232.000 otrok.