c S

Avstrijska koalicija z dogovorom o reformah končala politično krizo

30.01.2017 16:06 Dunaj, 30. januarja (STA) - Avstrijska vladna koalicija socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP) je v nedeljo zvečer po petdnevnih pogovorih dosegla dogovor glede reformnega programa in tako končala politično krizo v državi, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vicekancler Reinhold Mitterlehner.

Kot je poudaril, sta se stranki dogovorili o programu prihodnjega sodelovanja, ki ga je označil za "obsežnega in dobrega". SPÖ in ÖVP sta dogovor formalno potrdili danes, v torek pa ga mora potrditi še parlament.

Avstrijski kancler Christian Kern, ki izhaja iz vrst SPÖ, je reformni program prvič predstavil ta mesec, da bi v javnosti zmanjšal občutek, da se koalicijski stranki medsebojno blokirata, namesto da bi sodelovali v dobro države.

Danes pa je Kern z veseljem ponovno predstavil nov sprejeti program, čigar cilj je bilo oblikovati skupni delovni načrt za avstrijsko vlado do jeseni 2018, ko so predvidene parlamentarne volitve. Kot je povedal "to ni program SPÖ ali ÖVP, ampak skupni vladni program". Cilj pa jim je bil predlagati politične ukrepe, ki se jih lahko financira, ne da bi se država dodatno zadolževala.

Cilji reformnega vladnega programa, od katerega je odvisna prihodnost avstrijske vladajoče koalicije, so ustvarjanje novih delovnih mest, gospodarska rast in izobraževanje. Med drugim predvideva 1500 evrov minimalne plače, odstranitev birokratskih ovir za podjetnike ter davčne olajšave. Program naj bi koaliciji dal nov zagon in znova pridobil volivce, ki so v zadnjih letih zapustili SPÖ in ÖVP.

Velik del reform je povezan z gospodarstvom in delovnimi mesti. Med drugim bodo podjetja deležna tako imenovanega zaposlovalnega bonusa za nova delovna mesta, kar pomeni, da bo država prihodnja tri leta krila 50 odstotkov stroškov, ki jih ima delodajalec za delavca poleg plače. Povišali bodo največ dovoljeni dnevni delavnik iz 10 na 12 ur. Manjša podjetja pa bodo dobila olajšave ob bolezni delavca.

Koalicijski partnerki pa sta se strinjali tudi o reformah integracij in migracij. Med glavnimi nalogi sta si zastavili "ustvarjanje in varovanje osebno občutene varnosti". Med drugim nameravajo uvesti integracijski zakon z obveznimi tečaji in delom v splošno korist.

Med vladnimi načrti je tudi prepoved nošenja nikaba in burke v javnosti ter "omilitev" migracij s poostrenim nadzorom svojih meja, hitrejšimi postopki obravnave migrantov, tako imenovanimi nagradami za tiste, ki se bodo odločili vrniti v domovino in podaljšanjem pripora za tiste, ki čakajo na izgon iz države, na 18 mesecev.

Kern je v torek opozoril, da koalicija nima prihodnosti, če se ÖVP ne bo strinjala z načrtom. V četrtek pa je zavrnil možnost predčasnih volitev.

Avstrijska vlada se sooča z velikim padcem podpore zaradi visokih davkov in birokracije, zaradi katere je država postala manj privlačna za investicije. Poleg tega se avstrijska vlada bori z naraščanjem brezposelnosti.

V primeru padca sedanje vlade in predčasnih volitev bi veliko možnost za zmago imeli skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki bi jih glede na javnomnenjske ankete trenutno podprlo 30 odstotkov Avstrijcev.