c S

Počivalšek in Marić o Cimosu že danes na Otočcu

30.01.2017 13:43 Otočec, 30. januarja (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić se danes ob 16. uri srečata na Otočcu, kjer bosta razpravljala o nadaljnji usodi Cimosa. Nova slovenska ponudba za rešitev spora glede dolga Cimosa do nekdanje Riječke banke zaenkrat še ne izpolnjuje hrvaških zahtev, rok za prodajo pa se izteče v torek.

V torek se izteče rok za izpolnitev vseh odložnih pogojev za nakup 92-odstotnega deleža Cimosa s strani italijanskega sklada Palladio Finanziaria, med katerimi je glavni dogovor glede odprte tožbe na Hrvaškem.

Hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) toži Cimos zaradi terjatve iz 90. let, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila. Skupaj z obrestmi je ta znesek narasel na 57 milijonov evrov, kolikor znaša tudi tožbeni zahtevek DAB.

Po neuradnih informacijah hrvaških medijev naj bi slovenska stran za razrešitev spora predlagala poravnavo v višini pet milijonov evrov, vendar ponudba po Marićevih besedah ne izpolnjuje zahtev. Počivalšek je v petek sicer izrazil optimizem, da je dogovor moč doseči do torka.

Propad prodaje Italijanom bi utegnil Cimos pahniti v stečaj, s čimer bi ogrozili tudi prihodnost skoraj 4400 zaposlenih, od tega 1600 samo v matični družbi v Kopru.

Prav danes v Kopru skupaj z vodstvom hrvaškega dela skupine podajajo izjavo o dolgoročnem uspešnem medsebojnem sodelovanju na obeh straneh meja.

V Družbi za upravljanje terjatev bank, ki je vodila postopek prodaje, so danes za STA povedali, da jih je Palladio Finanziaria v četrtek popoldne uradno obvestil, da se iz postopka nakupa 92-odstotnega deleža koprskega podjetja umika, če dogovora glede njegovega dolga na Hrvaškem ne bo do izteka roka.