c S

Delegacija OECD na obisku v Sloveniji

30.01.2017 13:30 Ljubljana, 30. januarja (STA) - V Sloveniji je danes začela obisk delegacija Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Avstralije ter Poljske, ki sodeluje v procesu pregleda mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije. Z delegacijo se je že sestal zunanji minister Karl Erjavec.

Ugotovitve delegacije, ki bo na delovnem obisku do konca tedna, bodo podlaga za pripravo poročila OECD o slovenskem razvojnem sodelovanju.

V pogovoru je minister Erjavec izpostavil priložnosti in koristi, ki jih za krepitev, nadgradnjo in večjo učinkovitost slovenskega sistema razvojnega sodelovanja prinašajo pregled ter priporočila, ki bodo na eni strani upoštevali naše realne omejitve, na drugi pa preko praktičnih sprememb izboljšale naše aktivnosti, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot zlasti pomembno je izpostavil, da bo Slovenija lahko ugotovitve in priporočila upoštevala pri pripravi nove resolucije in zakona o mednarodnem razvojnem sodelovanju, dveh temeljnih dokumentov, katerih sprejem načrtuje še letos.

Pri tem je minister izpostavil, da je Slovenije pri mednarodnem razvojnem sodelovanju usmerjeno predvsem v države Zahodnega Balkana, da pa si želi povečati aktivnosti tudi v centralni Aziji in Afriki. Po njegovih besedah je cilj Slovenije tudi stalno povečevanje mednarodne razvojne pomoči, tako da "se približuje mednarodno dogovorjenim ciljem". Trenutno ji namreč namenja 0,15 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), cilj držav članic OECD pa je, da bi v ta namen namenjale 0,33 odstotka BND.

Slovenija, ki je članica omenjenega odbora OECD postala leta 2013, tokrat prvič sodeluje v t.i. medsebojnemu pregledu mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Delegacija, ki jo sestavlja osem ocenjevalcev - štirje predstavniki sekretariata omenjenega odbora OECD in po dva predstavnika Avstralije in Poljske - bo v okviru delovnega obiska do 3. februarja opravila 30 pogovorov z vsemi ključnimi akterji mednarodnega razvojnega sodelovanja v državi kot tudi s ključnimi partnerskimi državami.

Sestala se bo s predstavniki večine ministrstev, državnega zbora in Uprave RS za zaščito in reševanje. Srečali se bodo tudi s predstavniki drugih ustanov in služb ter strokovne javnosti in nevladnih organizacij. Predvideni so tudi pogovori s predstavniki partnerskih držav Črne gore, Makedonije in Zelenortskih otokov, s katerimi ima Slovenija najbolj poglobljeno razvojno sodelovanje.

Na podlagi pridobljenih informacij na tokratnem obisku in iz novembra 2016 posredovanega memoranduma o mednarodnem razvojnem sodelovanju Republike Slovenije bo odbor pripravil poročilo s priporočili, ki ga bodo nato 21. junija predstavili na ministrskem srečanju na sedežu OECD v Parizu.

V okviru obiska bo v torek ob 12. uri potekalo tudi javno predavanje na temo novih trendov v humanitarni pomoči po Svetovnem humanitarnem vrhu v Istanbulu. Predaval bo strokovnjak za področje humanitarne pomoči OECD Cyprien Fabre, ki je tudi član ocenjevalne delegacije.