c S

V Turčiji se je v zvezi s spodletelim prevratom začel največji sodni proces v zgodovini države

30.01.2017 13:07 Izmir, 30. januarja (STA) - V Izmirju na zahodu Turčije se je danes začel največji sodni proces v zgodovini države. Na zatožni klopi je 270 oseb, ki so obtožene sodelovanja v poskusu državnega udara julija lani. Med obtoženimi je domnevni vodja prevrata Fetullah Gülen, ki mu sodijo v odsotnosti. V primeru, da bodo obtožene spoznali za krive, jim grozi dosmrtni zapor.

Po poročanju turških medijev naj bi sodni proces trajal dva meseca, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

152 obtoženih je v priporu. Vsi, ki so se znašli na zatožni klopi, so obtoženi več kaznivih dejanj, med drugim "poskusa rušitve ustavnega reda, članstva v teroristični organizaciji in poskusa strmoglavljenja parlamenta ali oviranja dela parlamenta".

Prvoobtoženi Gülen, ki od leta 1999 živi v izgnanstvu v ZDA, je med drugim obtožen, da je ukazal prevrat, kar sam ostro zanika. Prav tako mu Ankara očita, da je na čelu teroristične organizacije. Turčija je od ZDA že večkrat zahtevala Gülenovo izročitev. Po menjavi na čelu ZDA si Ankara sedaj od novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa obeta, da bo imel več posluha za njene zahteve kot njegov predhodnik Barack Obama, še navaja AFP.

Izmir naj bi izbrali za prizorišče sodnega procesa, ker naj bi v tem mestu potekalo načrtovanje prevrata, s katerim so želeli strmoglaviti predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Mesto naj bi prevratniki tudi uporabili kot logistično bazo.

Sodni proces spremljajo posebni varnostni ukrepi.

Doslej so v Istanbulu in drugih turških mestih zaradi spodletelega prevrata potekali manjši sodni proces. Po spodletelem državnem udaru 15. julija lani so aretirali okoli 43.000 ljudi in v državi razglasili izredne razmere, ki še vedno veljajo.