c S

Ljubljanski mestni svetniki o novem odloku o urejanju prometa

30.01.2017 09:19 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Ljubljanski mestni svetniki se bodo na današnji seji med drugim lotili obravnave predloga odloka o urejanju prometa v mestni občini. Predlog prinaša nižje globe zaradi neplačane parkirnine, spremembe pa bodo tudi na področju odvoza vozil.

Kot izhaja iz predloga o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana (Mol), bodo lahko tisti uporabniki, ki niso plačali parkirnine, po novem v osmih dneh od prejema obvestila o neplačilu namesto globe plačali parkirnino v znesku 12 evrov. Če tega ne bodo storili, bo redarstvo začelo postopek o prekršku in izdalo globo v višini 40 evrov.

Sprememba sicer ne bo uvedena takoj po uveljavitvi odloka, ampak tri mesece po objavi v uradnem listu. Kot so pojasnili na Molu, bo izvajalec v tem času prilagodil obstoječi sistem nadzora parkirnine in blagajne.

Predlog uvaja tudi nekatere spremembe pri odvozu vozil. Redarji bodo tako po novem lahko odpeljali vozilo, ki bo več kot 48 ur parkirano na plačljivih parkirnih mestih, ne da bi za to voznik plačal parkirnine. Prav tako bodo lahko odpeljali vozilo, če je parkirnina že dva dni potekla.

Opredeljen je tudi način ravnanja z zapuščenim vozilom. Pristojni organ bo lahko po določenem obdobju vozilo prodal, kupnino, ki ne sme biti manjša od vseh stroškov odstranitve vozila, pa bo nakazal v proračun Mola.

Poleg predloga o urejanju prometa se bodo svetniki lotili potrjevanja nekaterih poslovnih načrtov javnih ljubljanskih družb za letošnje leto. Na mizi bosta tako poslovna načrta družbe Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice in družbe Žale ter predlog poslovnega načrta za Tirno vzpenjačo.