c S

Na srečanju južnih članic EU o brexitu in Trumpu

30.01.2017 08:28 Lizbona, 28. januarja (STA) - V Lizboni so se danes sestali voditelji sedmih južnih držav članic Evropske unije, ki so največ pozornosti namenili brexitu in novemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da mora Evropa odločno odgovoriti na Trumpove poteze.

"Ko daje ameriški predsednik izjave o Evropi in ko govori o brexitu kot modelu za druge države, menim, da moramo odgovoriti," je ob robu srečanja v portugalski prestolnici za medije dejal Hollande.

"Ko sprejema protekcionistične ukrepe, ki bi lahko destabilizirali gospodarstva ne samo v Evropi, temveč gospodarstva največjih držav na svetu, moramo odgovoriti," je nadaljeval po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"In ko zavrne prihod beguncev, medtem ko je Evropa opravila svojo dolžnost, moramo odgovoriti," je dodal. "Utrditi moramo svoje položaje in se nato vključiti v odločen dialog o naših stališčih," je še dejal francoski predsednik.

Trump se bo danes po telefonu slišal s Hollandom kot tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Novi ameriški predsednik je šokiral tradicionalne evropske zavezniki z radikalnimi ukrepi, ki jih je sprejel v prvem tednu na položaju.

Srečanja v Lizboni se poleg gostitelja portugalskega premierja Antonia Coste in Hollanda udeležujejo še voditelji Španije, Grčije, Cipra in Malte.