c S

Državni svet predvidoma v sredo o vetu na novelo zakona o tujcih

30.01.2017 08:25 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Državni svet bo predvidoma v sredo odločal o odložilnem vetu na v četrtek sprejeto novelo zakona o tujcih, s katero se v primeru zaostrenih migracijskih razmer omogoča omejitev vstopa tujcev v državo. Državni svetnik Samer Khalil je za Radio Slovenija povedal, da bo zahtevo za glasovanje o vetu predvidoma vložil v ponedeljek.

Khalila so zmotila zlasti povsem nasprotujoča si stališča predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DZ Milana Brgleza. "Oba sta pravnika, skrbi pa me predvsem, ker je Brglez tudi predsednik zakonodajnega telesa naše države. Ustava daje velik poudarek človekovim pravicam, prav tu pa se krešejo mnenja, koliko sprememba zakona vpliva na že ratificirane in podpisane mednarodne sporazume in konvencije," je pojasnil za radio.

Zato se mu zdi prav, da se o tem opravi razprava tudi v državnem svetu in "po možnosti z izglasovanjem veta da poslancem čas za razmislek o tem, ali so spremembe zakona o tujcih pravilne in gredo v pravo smer".

O zahtevi za odložilni veto, če bo dejansko vložena, naj bi svetniki odločali v sredo, je še poročal radio.

DZ je novelo zakona, ki jo spremljajo očitki o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom, sprejel s 47 glasovi za in 18 proti. Proti je glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in DeSUS ter poslanci SD. Proti so bili še v ZL.

Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Ukrep bo predlagala vlada, DZ pa ga bo moral potrditi z absolutno večino, torej 46 glasovi. DZ bo določil tudi območje izvajanja ukrepa.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v postopku sprejemanja zagotavljala, da gre le za skrajni ukrep, če Slovenija zaradi preobremenjenosti ne bi mogla več izvajati zakona o mednarodni zaščiti.