c S

Nova veleposlanica ZDA pri ZN obljubila, da bo pokazala ameriško moč

30.01.2017 07:59 New York, 27. januarja (STA) - Nova ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je danes obljubila, da bodo ZDA pokazale svojo moč v mednarodnih zadevah in opozorila vse, ki nasprotujejo politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da si "beležijo njihova imena", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za tiste, ki nam ne krijejo hrbta: beležimo si vaša imena," je dejala Haleyjeva novinarjem ob prihodu v stavbo ZN pred prvim srečanjem z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

"Cilj naše administracije je, da pokažemo svoj pomen v Združenih narodih, in pokažemo ga lahko tako, da pokažemo našo moč, da pokažemo naš glas, da dobimo kritje naših zaveznikov in da tudi mi zagotovimo našim zaveznikom, da stojimo za njimi," je dejala.

Pred kratkim so ameriški mediji poročali, da Trumpova administracija pripravlja izvršna ukaza za zmanjšanje in celo ukinitev prispevkov ZDA za več agencij Združenih narodov in mednarodnih organizacij ter revizijo več mednarodnih sporazumov.

Haleyjeva, nekdanja guvernerka Južne Karoline, naj bi bila pripravljena na natančen pregled ZN in je tudi dala vedeti, da so možni nekateri rezi v prispevkih.

"To je čas moči. To je čas akcije. To je čas, da se naredi zadeve," je še dejala Haleyjeva in nadaljevala, da je treba vse, kar že deluje, narediti bolje, tisto kar ne deluje, pa popraviti. "Vse kar se zdi zastarelo in nepotrebno, pa bomo odpravili," je dodala.

Trump je svoje mnenje o ZN konec decembra izrazil v tvitu. "ZN imajo velik potencial, a trenutno je to le klub, v katerem se ljudje srečujejo, pogovarjajo in zabavajo. Žalostno," je zapisal.

Odnosi med ZN in Trumpom so se zaostrili, ko ZDA še pod predsednikom Barackom Obamo niso uporabile veta pri glasovanju o resoluciji, ki je obsodila gradnjo izraelskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih.

Trump je tedaj obljubil, da bodo pod njegovo vlado zadeve drugačne. Danes je Haleyjeva že odražala njegovo stališče.

"Videli boste spremembe v načinu, kako delujemo. Ne gre za to, da bi delali bolj prizadevno, ampak bolj pametno," je dejala.

Veleposlanica se je nato na kratkem sestanku srečala z Guterresom, ki je bil vesel, da jo je sprejel, kot je povedal tiskovni predstavnik ZN.