c S

Ameriški kongresniki zaskrbljeni zaradi Trumpovih potez

30.01.2017 09:27 New York, 30. januarja (STA) - Ameriški kongresniki so v nedeljo izražali zaskrbljenost, ker je novi predsednik Donald Trump reorganiziral Svet za nacionalno varnost in zaradi njegove mlačne oziroma neobstoječe podpore sankcijam proti Rusiji zaradi Ukrajine.

Trump je med drugim podpisal ukaz o reorganizaciji Sveta za nacionalno varnost, kjer je večjo vlogo kot nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti in načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil dobil politični strateg Steve Bannon. Ta bo prisoten na vseh sestankih sveta skupaj z državnim sekretarjem in obrambnim ministrom in nekaterimi drugimi. Šefa obveščevalcev in vojakov pa le po potrebi.

Bela hiša pojasnjuje, da je Bannon nekdanji vojaški častnik, ki mu Trump povsem zaupa in ga potrebuje za nasvete. Bannon je sicer k Trumpu prišel iz skrajno konservativnega medija Breitbart News, znanega po ustvarjanju teorij zarot ter rasistične, antisemitske in podobne vsebine.

"To je najbolj radikalna sprememba v Svetu za nacionalno varnost v vsej zgodovini. Če je kdo nepogrešljiv, je to zagotovo načelnik štaba združenih poveljstev," je za televizijo CBS izjavil republikanski senator John McCain iz Arizone.

Trump je naročil, naj mu v 30 dneh izdelajo načrt za zmago proti Islamski državi (IS), kar pomeni, da nima skrivnega načrta, o katerem je govoril med kampanjo. Podpisal je tudi ukaz proti lobiranju. Vsem visokim uradnikom svoje administracije je prepovedal, da se ukvarjajo s tem najmanj pet let po upokojitvi, za tuje vlade pa sploh ne smejo lobirati do smrti. Trump lahko sicer posameznikom to dovoli, če se tako odloči.

V sobotnem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom Trump ni govoril o sankcijah proti Rusiji, nad katerimi ni nikoli kazal posebnega navdušenja. Vendar pa mu odpravo sankcij odsvetujejo zavezniki, kot je Velika Britanija, ter praktično vsi člani ameriškega kongresa, celo vodilni republikanci, kot je vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Trump je telefonske pogovore s tujimi voditelji nadaljeval tudi v nedeljo, potem ko je v soboto poleg Putina dobil med drugim na telefon tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda. V nedeljo je govoril s savdskim kraljem Salmanom, ki je privolil v zamisel o ustanovitvi varnih območij za sirske begunce v Jemnu in Siriji.

Predsednik ZDA je v nedeljo izrazil obžalovanje zaradi smrti pripadnika posebnih enot, ki je padel v bojih v Jemnu. Trump je dal zeleno luč za napad na štab Al Kaide na Arabskem polotoku, ki so ga izvedli pripadniki posebne enote tjulnji. To je enota, ki je pred leti v Pakistanu ubila nekdanjega vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

Načrt za napad je bil izdelan že v času predsednika Baracka Obame, zeleno luč zanj pa je dal Trump. Pentagon poroča o smrti 14 teroristov, tuje agencije pa o skupaj 30 mrtvih.