c S

Zaradi sprememb avstrijske delovne zakonodaje zahteva po izredni seji

27.01.2017 14:45 Ljubljana, 27. januarja (STA) - SDS in NSi bosta zaradi spremenjene avstrijske delovne zakonodaje, ki otežuje poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji, zahtevali izredno sejo DZ. Vladi očitata, da je v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji storila premalo. Med drugim ji bosta priporočili preučitev vseh možnih pravnih sredstev.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec SDS Franc Breznik, zakon o boju proti plačilnemu in socialnemu dumpingu, ki je v Avstriji začel veljati s 1. januarjem, izredno zaostruje določene pogoje dela slovenskih obrtnikov in prevoznikov v Avstriji.

Tako Gospodarska zbornica Slovenije kot Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta v zvezi s to problematiko po Breznikovih besedah na vlado že naslovili dopis. Strinjata se, da ima Avstrija pravico do zaščite domačega trga in lahko zahteva od podjetij, ki poslujejo na njenem ozemlju, spoštovanje avstrijske zakonodaje.

"Ne smejo pa prevoznikov obravnavati na enak način, kot da gre za napotene delavce, ki v tujini delajo daljši čas. Tak način omejevanja dela in nalaganje administrativnih postopkov z nesorazmernimi kaznimi predstavlja nerazumljive birokratske ovire," je prepričan Breznik.

Kot še posebej problematične je med drugim izpostavil spremembe glede kabotaže. Gre za vsak prevoz potnikov ali blaga med posameznimi kraji v določeni državi, ki ga opravlja tuji prevoznik, oziroma prevoz potnikov ali blaga med posameznimi kraji v drugi državi, ki ga opravlja domači prevoznik. Odslej bo slovenski prevoznik po Breznikovih besedah moral takšen prevoz v Avstriji najaviti v 24 urah, kar je velika birokratska ovira.

Predvidene sankcije za neupoštevanje določil lahko po Breznikovih besedah po novi zakonodaji dosežejo tudi do 80.000 evrov, kar je v nasprotju z določili EU glede sorazmernosti glob. Kritičen je bil tudi do sprememb na področju napotitev delavcev iz drugih držav, ki so zaposleni v Sloveniji. Med posamezno napotitvijo bosta morala namreč preteči dva meseca, kar je po njegovih besedah ovira v primeru hkratnih del na različnih gradbiščih.

Kot je poudaril Breznik, so se nekateri podjetniki - predvsem iz gradbenega sektorja - zaradi nove zakonodaje že umaknili iz Avstrije, vlada pa je po njegovi oceni situacijo doslej predvsem spremljala, ne pa konkretno ukrepala.

Priporočili ji bodo, naj pripravi ukrepe, s katerimi bo na dvostranski ravni z Avstrijo in v okviru prava EU zavarovala interese slovenskih izvajalcev storitev v Avstriji. Predlagali bodo tudi preučitev vseh možnih pravnih sredstev za nasprotovanje novi avstrijski zakonodaji.

Številni delavci, ki svoje delo opravljajo v Avstriji, to po Breznikovih besedah počnejo zgolj zato, ker dela niso našli v Sloveniji. Za to je po Breznikovem prepričanju s svojo politiko soodgovorna tudi vlada. "Gre za usodo 20.000 ljudi," je opozoril.

Jožef Horvat iz NSi je ob tem poudaril, da ne želijo negativno vplivati na odnose med državama, vendar pa mora Slovenija preveriti, ali je nova zakonodaja v skladu z evropskimi smernicami. Pri tem je izpostavil načelo prostega pretoka storitev.