c S

Merklova in Hollande potrdila nemško-francosko solidarnost v boju proti terorizmu

27.01.2017 14:15 Berlin, 27. januarja (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta se danes srečala v nemški prestolnici Berlin. Z obiskom prizorišča decembrskega terorističnega napada v Berlinu sta izrazila nemško-francosko solidarnost v boju proti terorizmu. Hollande je prav tako spregovoril o novem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu.

Kot je dejal francoski predsednik, ameriška administracija pod vodstvom Trumpa predstavlja izziv za Evropo. "Bodimo zelo odkriti, obstajajo izzivi, obstajajo izzivi, ki jih predstavlja ameriška administracija za naša trgovinska pravila kot tudi našo sposobnost reševanja konfliktov po svetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Berlinu poudaril Hollande.

Na skupni novinarski konferenci z Merklovo je še dodal, da se je seveda potrebno pogovarjati s Trumpom, saj so ga Američani izvolili za svojega predsednika, a pri tem ne gre, kot je opozoril, pozabiti na evropske vrednote ter promocijo evropskih interesov in vrednot.

Merklova, ki Trumpa poimensko ni navedla, je danes dejala, da smo priča "zelo dramatičnim in hitrim globalnim spremembam", a je potrebno odgovoriti na nove izzive, tako v imenu obrambe svobodne družbe kot proste trgovine in gospodarskih izzivov.

Pred kosilom s francoskim predsednikom je nemška kanclerka po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila, da sta Nemčija in Francija združeni v boju proti islamistični teroristični nevarnosti, ki jo je moč premagati samo združeno. Poudarila je tudi, da sta z obiskom prizorišča terorističnega napada s Hollandom želela jasno sporočiti, da se "ne bomo odpovedali lastnemu načinu življenja".

Francoski predsednik je ob tem dejal, da sta z obiskom prizorišča želela izraziti solidarnost in hkrati ponos na to, da sta tako Nemčija kot Francija svobodni demokratični državi, še navaja dpa.