c S

Turčija predala Grčiji novo zahtevo za izročitev osumljencev za puč

27.01.2017 13:55 Ankara, 27. januarja (STA) - Turško pravosodno ministrstvo je danes predložilo novo zahtevo za izročitev osmih turških vojakov, domnevno vpletenih v spodleteli državni udar julija lani, potem ko je grško vrhovno sodišče v četrtek njihovo izročitev zavrnilo. Turško zunanje ministrstvo je ob tem napovedalo možnost odpovedi sporazuma o vračanju nezakonitih migrantov iz Grčije.

"Preučujemo, kaj bomo naredili (...) Sprejeli bomo potrebne ukrepe, vključno z odpovedjo sporazuma o vračanju," je danes v intervjuju za televizijo TRT Haber dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Gre za marca lani podpisan sporazum, v okviru katerega se je Turčija zavezala, da bo nazaj sprejela vse nezakonite migrante, ki bodo prispeli v Grčijo. Sporazum je sicer del dogovora med EU in Turčijo za zajezitev migracijskih tokov.

Ankara je sicer odločitev grškega sodišča kritizirala kot politično motivirano. Turško zunanje ministrstvo je že v četrtek zvečer sporočilo, da bo Ankara preučila vpliv te sodbe na odnose z Atenami, tudi ko gre za sodelovanje pri boju proti terorizmu in druga regionalna vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V jezni izjavi so na sedežu turške diplomacije zapisali tudi, da je osmerica igrala dejavno vlogo pri udaru, katerega cilj je bil strmoglaviti turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, grško pravosodje pa so obtožili spodbujanja nekaznovanja. Dodali so, da je odločitev grškega sodišča v nasprotju z mednarodnimi zakoni in načeli ter da krši pravice žrtev spodletelega puča.

Grško vrhovno sodišče je v četrtek izročitev nekdanjih uslužbencev turške vojske zavrnilo, ker po njihovem mnenju v Turčiji ne bi bili deležni pravičnega sojenja. Prav tako je odločilo, da se jih izpusti iz policijskega pridržanja. Vojaki so julija lani, dan po neuspelem puču, s helikopterjem pristali v severnem grškem mestu Aleksandropolis. Vpletenost v puč zanikajo.