c S

Nemčija preiskavo Volkswagnih goljufij razširila na 37 osumljencev

27.01.2017 13:53 Berlin, 27. januarja (STA) - Nemško tožilstvo je preiskavo v zvezi z Volkswagnovim prirejanjem rezultatov testov izpustov vozil z dizelskimi motorji razširilo z 21 na 37 osumljencev. Kot so pojasnili na tožilstvu, so ti, vključno z nekdanjim izvršnim direktorjem družbe Martinom Winterkornom, osumljeni prevare in lažnega oglaševanja pod zakoni o varstvu konkurence.

Kot sporočilo nemškega tožilstva povzema nemška tiskovna agencija dpa, obstajajo dokazi, da bi nekdanji prvi mož največjega nemškega avtomobilskega prevoznika Winterkorn lahko vedel za goljufije, preden je to javno priznal. Na tožilstvu so dodali, da so organi pregona v tem tednu izvedli 28 hišnih preiskav, več podrobnosti pa niso razkrili.

Winterkorn je sicer prejšnji teden med zaslišanjem pred parlamentarno komisijo v Bruslju zatrdil, da vse do nekaj dni pred izbruhom afere ni vedel za sistematično goljufanje na testih škodljivih izpustov s prirejeno programsko opremo. Poudaril je, da še vedno poskuša razumeti, kako je lahko prišlo do škandala.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

Zaradi goljufije so avtomobilskega velikana pod lupo vzeli številni organi držav po vsem svetu. Med drugim postopki proti njemu tečejo v Avstraliji, Južni Koreji, Nemčiji, Franciji in Italiji. V ZDA je koncern po izbruhu škandala dosegel poravnavo, v okviru katere bo za kazni in kompenzacije kupcem namenil okoli 16 milijard dolarjev kazni.