c S

Različni pogledi na podatke računskega sodišča o porabi za oskrbo migrantov

27.01.2017 13:17 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Zadnji dan januarske seje DZ je namenjen poslanskim vprašanjem predsedniku vlade in ministrom. Poslanec SDS Branko Grims je premiera Mira Cerarja vprašal, s čem opravičuje porabo toliko sredstev za oskrbo migrantov. Izpostavil je ugotovitve računskega sodišča, da "davkoplačevalce vsak migrant mesečno stane 1930 evrov". Cerar mu je očital zavajanje.

"Po ugotovitvah računskega sodišča davkoplačevalce vsak migrant mesečno stane 1930 evrov. V ustavi piše, da je Slovenija pravna in socialna država, to je očitna kršitev slovenske ustave," je menil Grims. Izpostavil je razpis za najem zasebnih namestitev za tujce in ocenil, da se zahteva luksuzne namestitve.

Kot je izpostavil premier Miro Cerar, je računsko sodišče ugotovilo, da je povprečni strošek prosilca za mednarodno zaščito res 1900 evrov. A ta znesek poleg oskrbe prosilca za mednarodno zaščito vključuje še sredstva za plače zaposlenih, vse programe pomoči, stroške vzdrževanja azilnega doma in druge stroške. "Dnevna oskrba za prosilca za mednarodno zaščito od 24. junija 2016 znaša 8,9 evra. V ta znesek je všteta osnovna oskrba prosilca za mednarodno zaščito, ki vključuje nastanitev v azilnem domu, prehrano in oskrbo z oblačili, obutvijo in sredstvi za osebno higieno, kar na mesec znaša 386 evrov," je dejal Cerar.

Navedel je, da je strošek za zasebno namestitev prosilcev za mednarodno zaščito znašal 161.000 evrov, 75 odstotkov teh sredstev pa prihaja iz evropskih skladov. "Računsko sodišče je ugotovilo, da so bila sredstva primerno porabljena," je še izpostavil.

Na očitke o nastanitvi v luksuznih stanovanjih pa je premier dodal, da "standardi, po katerih opremljajo prostore, ki so namenjeni tudi za namestitev prosilcev za azil, predvidevajo materiale nižjega srednjega razreda. Je pa prav, da tudi za prosilce za mednarodno zaščito poskrbimo dostojno". Ob tem je spomnil, da je DZ v četrtek sprejel novelo zakona o tujcih, "s katero bi lahko poskrbeli za dodatno varnost državljanov".

DZ bo o odgovoru predsednika vlade najverjetneje opravil še splošno razpravo.