c S

Pogajanja o Siriji v Ženevi preložena na konec februarja

27.01.2017 10:09 Moskva, 27. januarja (STA) - Pogajanja o Siriji, ki bi morala pod okriljem Združenih narodov potekati 8. februarja, so preložena na konec prihodnjega meseca, je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. V ZN zadnjih informacij v zvezi s pogajanji med sirskim režimom in opozicijo za zdaj niso potrdili.

Lavrov je novico o preložitvi pogovorov sporočil na srečanju s predstavniki manjših sirskih opozicijskih skupin, na katerem je govora o mirovnih pogovorih za sirsko krizo v Kazahstanu, ki so se v torek končala brez večjega preboja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavne sirske opozicijske skupine se današnjega s srečanja z Lavrovom niso udeležile. Kremelj si na krilih vojaške podpore sirskemu režimu, ki je privedla do spremembe položaja v sirski vojni, prizadeva okrepiti svoj položaj in postati sila z največjim vplivom v krizi.

Na pogajanjih v Astani, ki so potekale pod okriljem Rusije in Irana ter Turčije, ki za razliko od prvih dveh podpira sirske upornike, so pričakovali prve neposredne pogovore med predstavniki oboroženih sirskih skupin in režima v Damasku. A uporniki so to zaradi kršitev prekinitve ognja v Siriji zavrnili in posredniki so bili primorani krmariti med obema stranema.

Na koncu je bil glavni rezultat kazahstanskih pogovorov dogovor treh strani - Rusije, Turčije in Irana, da bodo skušale okrepiti majavo prekinitev ognja v od vojne razdejani državi.

Pogovore v Astani so sicer sklicali, potem ko je sirski režim ob podpori Rusije in Irana zadal enega najhujših udarcev upornikom, ko jih je prejšnji mesec pregnal iz vzhodnega Alepa.

Vojna v Siriji je od leta 2011 terjala že prek 310.000 mrtvih.