c S

NSi neuspešna s predlogom za okrepitev pregona bančnega kriminala

27.01.2017 08:55 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Predlog NSi za sprejem novele zakona o sodiščih, s katero naj bi okrepili pregon bančne kriminalitete, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako je danes sklenil DZ, s tem pa se strinja tudi vlada.

Po predlogu NSi naj bi pri okrožnih sodiščih uvedli posebne, specializirane oddelke za bančno kriminaliteto, vanje pa razporedili sodnike, ki so najbolj usposobljeni za obravnavo tovrstnih zadev.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je dopoldne ta predlog pojasnil z besedami, da ne morejo več v nedogled gledati, kako tisti, ki so izropali naše banke in ki so odgovorni za 3,9 milijarde evrov drago sanacijo slovenskega bančnega sistema z denarjem davkoplačevalcev, ne odgovarjajo. "Noben bankir v tej državi še ni bil obsojen," je opozoril.

Predlog NSi so podprli le še v poslanskih skupinah SDS in NP, sicer pa je prevladalo prepričanje, da se z ustanavljanjem novih oddelkov ne bo rešilo problema bančne kriminalitete. Jasna Murgel (SMC) je tudi spomnila, da vlada pripravlja spremembe zakona o kazenskem postopku, ki bodo pripomogle k večji učinkovitosti sodnih postopkov.