c S

V UKC Ljubljana nad postopkom zaposlitve Smiljića teče izredni nadzor

27.01.2017 08:43 Ljubljana, 26. januarja (STA) - V UKC Ljubljana je uveden izredni notranji nadzor nad postopkom zaposlitve Uroša Smiljića, ki so ga oktobra lani pridržali zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Vodijo pa tudi postopke glede njegovega dela, je danes povedal generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač.

Izsledki izrednega nadzora nad Smiljićevo zaposlitvijo bodo znani na naslednji seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki bo februarja, je napovedal Kopač v izjavi za novinarje med današnjo sejo sveta.

Ob Smiljićevi vrnitvi na delovno mesto skladiščnika v UKC po končanem hišnem priporu pa je Kopač spomnil, da se lahko vsak delavec vrne na delovno mesto po koncu pripora. "Nočemo postopkov, ki bi lahko pomenili tveganje za visoke stroške, če bi se delavec vrnil nazaj," je dodal. Po njegovih besedah je Smiljić sicer trenutno v bolniškem staležu.

Predsednik sveta Tomaž Glažar pa je izrazil pričakovanje, da bo poslovodstvo UKC vzpostavilo mehanizme, da takšnih kaznivih dejanj ne bo več.

Smiljića, ki je v UKC Ljubljana skladiščnik, so v času hišnega pripora od 14. oktobra do 10. januarja suspendirali.

Pridržan je bil v kriminalističnih preiskavah, povezanih z domnevnim preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu. Med drugim je preiskava potekala v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA glede preiskave zoper Smiljića pojasnili, da je preiskovalna sodnica delno ugodila zahtevi za preiskavo. Ker pa se z njo v določenih delih ni strinjala, je o tem odločal zunajobravnavni senat. Ta je zahtevo za preiskavo v tistih delih zavrnil. Odločba še ni pravnomočna, saj se je pristojno državno tožilstvo pritožilo, o čemer odloča Višje sodišče v Ljubljani, so dodali.

Policija je 12. oktobra sporočila, da so storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih. V tej številki pa niso bili zajeti policisti, prav tako osumljeni storitve nekaterih kaznivih dejanj. Policista, osumljena vpletenosti v afero s preskakovanjem čakalnih vrst na UKC, sta še isti mesec prejela sklep o prepovedi opravljanja dela.