c S

V Bruslju pojasnili Hoganove besede o Židanovi prošnji za več časa glede terana

27.01.2017 08:42 Bruselj, 26. januarja (STA) - V Evropski komisiji so danes pojasnili izjave komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, da ga je kmetijski minister Dejan Židan prosil za več časa v povezavi s sporom glede terana, ki so sprožile plaz očitkov na njegov račun. Židan je komisarja prosil za več časa za predstavitev dodatnih argumentov, ne za dogovor s Hrvaško, so pojasnili.

Od prevzema položaja je bil komisar Hogan v tesnih stikih s predstavniki Slovenije in Hrvaške, da bi poskušali doseči dogovorjeno rešitev tega zelo občutljivega vprašanja, izpostavljajo v tiskovni službi komisije.

"V tem času je slovenski minister prosil za več časa za predstavitev dodatnih argumentov in komisar Hogan je pričakoval, da bo to stranema omogočilo doseči skupno rešitev," so za STA pojasnili v komisiji.

Ob tem so ponovili obžalovanje, da kljub najboljšim prizadevanjem komisije Hrvaška in Slovenija nista uspeli najti skupne izpogajane rešitve za to vprašanje.

Komisar Hogan je v ponedeljek v pogovoru za TV Slovenija v oddaji Odmevi ob komentiranju dogajanja v povezavi s teranom med drugim dejal, da ga je slovenski minister "prosil za nekaj časa, ki bi mu s Hrvaško omogočil doseči prijateljski dogovor".

Židan je te navedbe naslednji dan odločno zavrnil. "Odkar sem minister, pristojen za kmetijstvo, nisem komisarju Philu Hoganu nikoli omenil, predlagal ali se z njim celo strinjal, da Slovenija potrebuje čas za pogajanja v zadevi teran," je zapisal v sporočilu za javnost.

Komisarjeve besede so sprožile plaz očitkov na ministrov račun. Podpredsednica NSi Iva Dimic je v torek vprašala, kdo laže, in zahtevala razkritje dokumentacije o poteku pogajanj z Evropsko komisijo.

Poslanska skupina SDS pa je v sredo vložila zahtevo za nujno sejo odborov DZ za kmetijstvo in za zadeve EU, na kateri bi obravnavali zaščito porekla terana. Zahtevala je tudi pisno predstavitev dejavnosti kmetijskega ministrstva v zadnjih letih, ki so zasledovale cilj zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

V komisiji so v torek na vprašanja, kako odgovarjajo na Židanove trditve, da komisarjeve besede ne držijo, odgovorili, da ne morejo vsak dan komentirati komentarjev o tej temi, ter da je komisar Hogan vse vidike te zgodbe že pojasnil.

Danes pa so torej pojasnili, da je slovenski minister komisarja prosil za čas za predstavitev dodatnih argumentov, ne za dogovor s Hrvaško, kot je v ponedeljek za Odmeve dejal Hogan.