c S

DZ bo s poslanskimi vprašanji zaključil januarsko sejo

27.01.2017 09:06 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Januarska redna seja se bo danes končala s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju. Premier bo odgovarjal na vprašanja o ukrepih vlade glede migrantov in v podporo družinam, o dvigu minimalne plače ter o načrtih dela vlade v tem letu.

Poslanec SDS Branko Grims bo premierja povprašal po ukrepih vlade glede migrantov. Zanimalo ga bo, "s čim opravičuje politiko in ukrepe vlade, ki daje ilegalnim migrantom oziroma azilantom prednost pred lastnimi državljani".

Tudi poslanko NSi Ivo Dimic zanimajo vladni ukrepi, a tisti v podporo družinam. Cerarja bo vprašala, ali ocenjuje, da je po več kot dveh letih vodenja vlade naredil dovolj za družine, in katere ukrepe je ali bo sprejel kot odziv na podatke Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Umar namreč v svojih analizami opozarja, kot je zapisala Dimičeva, da je demografska slika Slovenije izjemno slaba, ena najslabših v Evropski uniji. "Za normalno delovanje države oziroma vseh njenih podsistemov bi v naslednjih letih potrebovali okoli 30.000 rojstev, trenutno pa ne dosegamo niti števila 20.000, trend pa je padajoč", je poudarila.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je v napovedi vprašanja zapisal le, da bo premierju postavil vprašanje v zvezi s socialno situacijo v Sloveniji in dvigom minimalne plače.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki bo postavila koalicijsko vprašanje, od premierja pričakuje odgovor glede načrtov dela vlade v tem letu.

Januarska seja DZ, katere osrednji del je predstavljala četrtkova razprava o noveli zakona o tujcih, se danes sicer izjemoma zaključuje s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom.