c S

Vlada sprejela izhodišča za nadaljnja pogajanja s sindikati javnega sektorja

26.01.2017 16:29 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za nadaljnja pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Obenem je širšo vladno pogajalsko skupino pooblastila za pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu javnega sektorja glede vrednotenja delovnih mest in nazivov v skladu s sprejetimi izhodišči, so po seji sporočili z vlade.

Širša vladna pogajalska skupina bo tako na prvi seji pogajalske komisije predlagala naj pogajanja o orientacijskih delovnih mestih ter o delovnih mestih, ki so uvrščena v plačno skupino J, potekajo v okviru sej komisije na centralni ravni. Predlagala bo tudi, naj pogajanja o vseh ostalih delovnih mestih oz. nazivih potekajo v okviru panožnih pogajanj za sklenitev aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, ki jih koordinira ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z ministrstvom za finance.

Glede odprave anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov je vlada kot izhodišča določila štiri razdelke: predlog delovnih mest s predlogom uvrstitev v plačne razrede v plačni skupini J; delovna mesta iz Dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer za obdobje 2009-2010 ter njim primerljiva delovna mesta s predlogom uvrstitev v plačne razrede; delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb s predlogom uvrstitev v plačne razrede; ter predlog novih delovnih mest z uvrstitvami v plačne razrede.

Pri odpravi plačnih anomalij pa se po predlogu vlade v pogajalskem procesu upoštevajo zlasti naslednji kriteriji: zahtevana strokovna izobrazba, zahtevana dodatna znanja in veščine, delovne izkušnje, posebni napori pri delu, pooblastila ter izpostavljenost tveganjem za zdravje in življenje. Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so sicer od uveljavitve novega plačnega sistema podpisali že vrsto dogovorov, ki so se nanašali na odpravo plačnih anomalij, so spomnili na vladi.

Zadnji dogovor o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju sta pogajalski strani podpisali 21. decembra. Vsebina četrte točke dogovora se nanaša na odpravo anomalij v sistemu plač javnega sektorja. Vladna in sindikalna stran sta soglašali, da se bosta najkasneje do 1. maja dogovorili za odpravo anomalij oz. za ustrezne uvrstitve v plačne razrede glede vrednotenja delovnih mest oz. nazivov v javnem sektorju.

V peti točki zadnjega dogovora pa je določeno, da se v kolektivni pogodbi za javni sektor do 1. marca opredeli pojem pripravljenosti za delo na določenem kraju ter od 1. marca dalje zagotovi dodatno plačilo dodatka za pripravljenost, so še pojasnili na vladi.