c S

Predstavnik Sveta Evrope po pogovorih s slovenskimi oblastmi ostaja zaskrbljen

26.01.2017 16:23 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Posebni predstavnik generalnega sekretarja Sveta Evrope za migracije in begunce Tomaš Boček po pogovorih s predstavniki slovenskih oblasti o spornem predlogu novele zakona o tujcih ostaja zaskrbljen. Kljub vloženim dopolnilom k predlogu bi po njegovem mnenju morale iti spremembe dlje, da bi bil zakon skladen z mednarodnimi pravili.

Boček se je v sredo srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem ter predstavniki kabineta predsednika vlade, službe vlade za zakonodajo in ministrstva za pravosodje. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, so Bočku predstavili ključne rešitve predloga novele zakona o tujcih. Predstavnika Sveta Evrope je sprejel tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Boček je danes v izjavi za STA pozdravil pripravljenost slovenskih oblasti na dialog. Kot je pojasnil, v Slovenijo ni prišel, da bi kritiziral, temveč ga je poslal generalni sekretar Svet Evrope Thorbjörn Jagland, da bi pomagal slovenskim oblastem, da bi bil zakon o tujcih skladen z evropsko konvencijo o človekovih pravicah in mednarodnimi zavezami Slovenije.

Vendar po "iskrenih in dolgih pogovorih", ki jih je imel s predstavniki različnih ministrstev, zaskrbljenost ostaja. Boček je pri tem izpostavil dve točki - odsotnost individualne obravnave prosilcev za azil in odsotnost odložilnega učinka v postopku obravnave.

Predstavniki slovenskih oblasti so mu v sredo predstavili nekatere spremembe, vendar "imamo veliko vprašanj, na katera nismo dobili odgovorov". Boček meni, da bi morale iti spremembe dlje, da bi bil zakon skladen z mednarodnimi zavezami, posebej pri omenjenih dveh točkah. Po njegovem mnenju so slovenske oblasti razumele, da je treba sprejeti ustrezna dopolnila, da bo zakon skladen z mednarodnimi pravili.

Boček si želi, da bi imeli več časa za pogovore in da se ne bi tako mudilo pri sprejemanju tako pomembne odločitve. Kot je dejal, bo v Strasbourgu poročal generalnemu sekretarju, ki se bo nato odločil o nadaljnjih korakih. "Razumemo zapleteno situacijo v državah in potrebo po spremembi zakonodaje, da bi lahko upravljali z morebitnim velikim pritokom migrantov, vendar ne na račun mednarodnih obveznosti. Gre za vladavino prava in tukaj govorimo o temeljih pravilih, na katerih je bila zgrajena Evropa," je opozoril in dodal, da je treba najti drugačne rešitve.

Z novelo zakon o tujcih, ki jo je vlada vložila po nujnem postopku, bi uzakonili možnost aktivacije posebnega ukrepa za omejitev vstopa tujcev v državo v primeru zaostrenih migracijskih razmer.

Posebni ukrep iz predloga novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo. Če bi izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, pa bi policija izvedla identifikacijski postopek, a namero zavrgla kot nedopustno in tujca napotila v državo, iz katere je prišel, če v tej državi ne bi bilo sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja. O pritožbi odloča ministrstvo za notranje zadeve, a pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve.

Do zakonskega predloga so že ves čas kritični v nevladnih organizacijah, s kritiko pa so se oglasili tudi pri Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce - UNHCR.