c S

V protiteroristični operaciji v Avstriji prijeli več osumljencev

26.01.2017 15:34 Dunaj, 26. januarja (STA) - Avstrijska policija je danes v obsežni protiteroristični operaciji na Dunaju in v Gradcu prijela 11 oseb, med njimi so trije priseljenci z avstrijskim državljanstvom, dva sta državljana BiH, ter po eden državljan iz Sirije, Bolgarije in Makedonije. Vseh 11 je trenutno v priporu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah graškega tožilstva so priprti stari od 21 in 49 let. V protiteroristični operaciji je sodelovalo skupno 800 policistov.

Graški župan Siegfried Nagl je operacijo označil kot uspešno in poudaril, da je bila operacija rezultat večmesečnega opazovanja in ni bila povezana z aretacijo 17-letnega skrajnega islamista minuli teden na Dunaju, ki ga sumijo načrtovanja napada v avstrijski prestolnici. "Salafistični hujskači v Gradcu so umaknjeni iz prometa," je še dejal.

Po navedbah tabloida Kronen Zeitung je bila operacija osredinjena na mrežo muslimanskega pridigarja Mirsada Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma, iz BiH, ki so ga julija lani v Gradcu obsodili na 20 let zapora zaradi novačenja mladih borcev za skrajno skupino Islamska država. Obsojeni vse obtožbe zanika.

Avstrija v zadnjih letih za razliko od nekaterih drugih evropskih držav še ni bila tarča napada islamskih skrajnežev. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je okoli 300 ljudi odšlo ali pa je skušalo oditi v Sirijo, da bi se pridružili tamkajšnjim skrajnežem. Okoli 90 se jih je nato iz bojev vrnilo, okoli 40 pa jih je na sirskih bojiščih umrlo.