c S

Hrvaška: Nova ponudba glede Cimosa ni zadovoljiva

26.01.2017 14:53 Zagreb, 26. januarja (STA) - Nova slovenska ponudba za rešitev spora glede dolga Cimosa do nekdanje Riječke banke ne izpolnjuje hrvaških zahtev, je danes po seji vlade dejal hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić. Dodal je, da bodo o njej resno razmislili in odgovorili v naslednjih desetih dneh, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Da, prispela je nova ponudba, ki pa še vedno ne izpolnjuje naših zahtev. O ponudbi bomo resno razmislili in menim, da bomo v naslednjih desetih dneh odgovorili na to vprašanje," je povedal Marić.

Na novinarsko pripombo, da je rok do konca januarja, je minister dejal, da rok ni določen na posamezen dan oz. ga je mogoče podaljšati, ker je pomembneje doseči rešitev. Poudaril je, da gre za zelo kompleksen, težak problem, ki ga ni mogoče enostavno rešiti in je nerešljiv že 25 let.

"Če ga uspemo rešiti, bomo naredili veliko delo. Menim, da smo še en korak do končnega dogovora," je povedal Marić.

Po neuradnih informacijah časnika Jutranji list naj bi bil sicer predlog, ki ga je slovenska stran poslala hrvaški Agenciji za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), vreden pet milijonov evrov.

Zaradi odprte tožbe DAB - gre za terjatev, ki sega v 90. leta minulega stoletja, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila, po propadu banke pa jih je prevzela DAB, ki je neke vrste hrvaška slaba banka - se zatika pri realizaciji oktobra sklenjene pogodbe o prodaji 92-odstotnega deleža Cimosa družbi TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria.

O Cimosu sta pred tednom dni v Zagrebu pogovarjala tudi Marić in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki sta bila po sestanku zadovoljna. Izrazila sta pričakovanje, da bo dogovor dosežen, kot ključno pa sta izpostavila ohranjanje delovnih mest v obeh državah.