c S

Švica lani izvozila najmanj ur v sedmih letih

26.01.2017 14:34 Ženeva, 26. januarja (STA) - Švica je lani izvozila za 9,8 odstotka manj ur kot leto prej. Njihova skupna vrednost je bila 18,3 milijarde švicarskih frankov (17 milijard evrov) in je bila najnižja od leta 2009. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, gre slabo prodajo pripisati šibkejšemu turizmu v Evropi, pa tudi tudi novim protikorupcijskim ukrepom na Kitajskem.

Prodaja švicarskih ur v Hongkongu je lani upadla za 25 odstotkov. Hongkong je sicer najpomembnejše azijsko tržišče za švicarske proizvajalce ur, zanimanje po njihovih izdelkih pa je upadlo potem, ko je Peking uvedel davek na luksuzne izdelke, s katerim si tamkajšnja oblast prizadeva zamejiti korupcijo.

V Franciji je prodaja švicarskih ur upadla za skoraj 20 odstotkov, saj so teroristični napadi v državi vplivali na slabši obisk turistov, še poroča dpa.

Klub padcu izvoza ur je švicarski izvoz lani zrasel za 3,8 odstotka in dosegel rekordnih 210,7 milijarde frankov (196,7 milijarde evrov). Največje zasluge za to imata kemična in farmacevtska industrija, ki sta vrednost izvoza dvignili predvsem z zvišanjem cen svojih izdelkov.