c S

Britanska vlada objavila predlog zakona o brexitu

26.01.2017 14:34 London, 26. januarja (STA) - Britanska vlada je danes objavila predlog zakona, ki bo premierki Theresi May omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Poslanci bodo razpravo o predlogu začeli prihodnji teden.

"Britanski ljudje so sprejeli odločitev o izstopu iz EU, zato smo danes v parlament vložili predlog zakona, ki nam bo omogočil uradno sprožitev 50. člena do konca marca," je sporočil minister za brexit David Davis.

Predlog zakona, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da Mayevi pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU.

Vlada je sporočila, da bodo imeli poslanci prvo priložnost za razpravo o predlogu v prihodnji torek in sredo, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče ta teden odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci.

Mayeva ima v poslanski zbornici tesno večino in pričakovati je, da ji bodo poslanci prižgali zeleno luč. Opozicijske stranke so sicer napovedale, da bodo na predlog zakona vložile amandmaje, kar bo upočasnilo postopek.

Predsednik poslanske zbornice David Lidington je poslancem sporočil, da bo tretja in hkrati zadnja obravnava zakona 8. februarja.

Več negotovosti pri potrjevanju zakona je v lordski zbornici, v kateri vlada nima večine in nadzora nad potekom postopka, še poroča AFP.

Ko bo zakon potrjen v obeh domovih parlamenta, ga mora podpisati kraljica Elizabeta II., nato pa bo Mayeva lahko sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, s katerim se bo uradno začel postopek o izstopu iz EU.