c S

Evropska komisija s smernicami proti goljufanju na testih izpustov

26.01.2017 14:34 Bruselj, 26. januarja (STA) - Evropska komisija je danes objavila smernice za države članice, ki jim bodo v pomoč pri ugotavljanju, ali proizvajalci pri testiranju vozil uporabljajo strategije, ki omogočajo višje izpuste izven cikla testiranj. Hkrati smernice omogočajo preverjanje, ali gre pri takšnem ravnanju za izjemen primer, ko je to tehnično upravičeno.

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednje velika podjetja Elzbieta Blenkowska je dejala, da nacionalne preiskave emisijskih škandalov razkrivajo veliko število proizvajalcev avtomobilov, ki uporabljajo strategije za povečanje emisij izven cikla testiranj.

"To je prepovedano, razen v izjemnih tehnično utemeljenih primerih, pri čemer je dokazovanje upravičenosti naloga proizvajalca avtomobilov. Goljufanja se ne sme tolerirati. Danes državam članicam ponujamo smernice za boljše izvajanje zakona," je poudarila Blenkowska.

Gre za tako imenovane odklopne naprave, ki uravnavajo izpuste, piše na spletnih straneh komisije. Njihova uporaba je dovoljena v izjemnih primerih, ko brez njih ni mogoče učinkovito preprečevati poškodbe motorja ali nesreče.

Evropska komisija je sicer v kontekstu afere Volkswagen sprejela več ukrepov za izboljšanje meritev izpustov na testiranjih v realnih pogojih, ki bodo po njenem prepričanju prav tako prispevali k zmanjševanju prevar. Pred enim letom pa je pozvala k povišanju kakovosti in neodvisnosti pri meritvah, kar trenutno obravnavata evropski parlament in evropski svet.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Na Bruselj vse od tedaj letijo očitki, da ni ustrezno ukrepal proti največjemu nemškemu proizvajalcu vozil - za razliko od ZDA, kjer so oblasti ne le razkrile prevaro, temveč tudi dosegle 16,5 milijarde dolarjev (14,8 milijarde evrov) vredno poravnavo s Volkswagnom.