c S

Zakon o lekarniški dejavnosti želi zmanjšati neželene učinke zdravil

26.01.2017 13:32 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Z zakonom o lekarniški dejavnosti, ki bo začel veljati v petek, naj bi povečali varnost bolnikov in zmanjšali neželene učinke zdravil. Bolnike bo nedopustno spodbujati k prekomernemu nakupu ali uporabi zdravil. Zakon tudi prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti. Po oceni lekarniške zbornice sledi sodobnemu lekarništvu.

Po opozorilu vlade, ki je pripravila zakon, bo bolnike nedopustno spodbujati k prekomernemu nakupu ali uporabi zdravil, ker se s tem povečata število neželenih učinkov zdravil in neželeno medsebojno delovanje teh zdravil in drugih izdelkov. Pri tem lahko nastanejo zdravju škodljive posledice, opozarja.

Zakon prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti. To pomeni, da izvajalci lekarniške dejavnosti ne bodo smeli biti povezani s pravnimi osebami, ki zdravila izdelujejo ali se ukvarjajo s prometom z njimi na debelo.

Ministrstvo za zdravje je zagotovilo, da je pri snovanju predloga sledilo načelu, da morata biti nosilec in izvajalec lekarniške dejavnosti popolnoma neodvisna pri opravljanju svojega dela.

Lekarnarjem pri opravljanju lekarniške dejavnosti ne sme biti primarni cilj dobiček, ampak preskrba prebivalstva z zdravili, ki je nepridobitna dejavnost, opozarja vlada. Osnovni namen te dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili.

Proizvajalci zdravil in trgovci z zdravili na debelo tudi ne smejo imeti v lasti kapitalskih deležev ali drugih naložb v pravnih osebah, ki opravljajo lekarniško dejavnost.

Zakon po oceni Lekarniške zbornice Slovenije prinaša pozitivne spremembe za bolnike in odraža napredek stroke preteklih 24 let, odkar je bil sprejet doslej veljavni zakon. Ključni pozitivni premiki se nanašajo na svetovanje magistrov farmacije bolnikom, licence za magistre farmacije in večjo skrb za bolnike, so zapisali v zbornici.